U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Hoe was uw eerste keer?

MICHEL KRIELAARS
Met enige weemoed denk je er soms aan terug. Het was een zoele zomeravond, je verkeerde in een roes van verlangen. En toen gebeurde het, voor het eerst. Het ging welhaast vanzelf en het was voorbij voor je er erg in had. Maar één ding wist je zeker: dit is het! En na afloop dacht je dramatisch: hier heb ik altijd naar verlangd.

Toch is die eerste keer geen gespreksonderwerp voor op feesten en partijen. Je hoort er eigenlijk zelden iemand over, terwijl het toch een ingrijpend moment uit je leven is. En dat is nu juist zo aardig aan de sympathieke documentaireserie De Eerste Keer. Verhalen over liefde, waarin twaalf mensen heel openhartig vertellen over hun eerste seksuele ervaring.

In aflevering 1 komen vertegenwoordigers van drie generaties aan het woord. Op hun eigen manier staan ze model voor de liefde-en-lustbeleving van hun leeftijdgenoten. De meeste sympathie krijg je voor Betsy Lindeman, een 92-jarige vrouw die vertelt hoe ze als 19-jarig meisje uit een orthodox-joods gezin haar latere man Nico ontmoette. Ze maakten samen fietstochten en lazen elkaar gedichten voor in de tuin van zijn ouders. Zoete romantiek ten top. Het kan bijna niet onschuldiger. En toch kwam zo een grote liefde tot bloei.

Toen Nico haar voor het eerst aanraakte en haar een kus gaf, ging er een elektrische stroom door haar heen die ze later nooit meer heeft gevoeld. Pas na hun huwelijk volgde beider eerste keer. "Dat maagdenvlies, daar kon je haast niet doorheen komen", zegt Betsy nuchter, alsof ze verslag doet van een bokswedstrijd. Plezier aan seks bleef gelukkig niet uit. "We deden het alleen als we het allebei wilden", vertelt Betsy, waarop ze bekent dat ze nogal temperamentvol was. Jammer dat hun geluk van korte duur was, want haar man overleed tijdens de oorlog aan een ziekte. "Echt houden van iemand doe je maar eens in je leven. Ik heb nooit meer gevoeld wat ik voor hem heb gevoeld", zegt Betsy tot slot met een tevreden glimlach.

Anders is het verhaal van de 17-jarige punker Twan. Hij vertelt over het 'grote, geile verlangen' dat opkwam toen hij op zijn 15de de enorme borsten van een meisje zag op de tramhalte van lijn 1. Ze raakten aan de praat en binnen de kortste keren werd het wat. "Eindelijk had ik eens een keer geneukt, dus ik had weer een nieuw gespreksonderwerp op school." Maar toen het meisje vreemdging, ontdekte Twan dat hij meer wilde dan alleen neuken. Gelukkig heeft hij nu Roos, zijn grote passie. Met uitspraken als "Ik neuk niet zonder liefde." en "Wat mij opvalt is dat in seks tegenwoordig geen gevoel meer zit", ontpopt hij zich als de liefste punker die je ooit hebt gezien.

Vermakelijk is het circusechtpaar Thea en Paul van de Vegt. Hun verhaal is echt jaren zestig. Gespierde bink ziet blonde stoot. Hij: "Ik viel op blond en ze zag er leuk uit." Zij: "Hij was niet de mooiste, maar ik voelde het gewoon, het klikte. Hij zoende leuk, lief, lekker." Hun 'eerste' keer vond plaats in een tot kampeerwagen verbouwd PTT-busje. "Na afloop hebben we een borreltje genomen en zijn we lekker gaan eten: kip met friet." Inmiddels zijn ze al 32 jaar samen en zo te zien redelijk gelukkig. Pauls advies aan de kijker: "Hartstocht is belangrijk. Dan voel je je toch weer opgloren, net zoals vroeger."

De Eerste Keer. Verhalen over liefde. Ned.1, 22.00-22.25u.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)