U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

NMa: geef gegevens rtv vrij

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 FEBR. De NOS en de commerciële omroepen in de Holland Media Groep moeten binnen vier maanden de gegevens van radio- en televisieprogramma's beschikbaar stellen aan dagblad De Telegraaf. Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vanmorgen besloten.

De NMA heeft aan de verplichting een dwangsom verbonden van 50.000 gulden per week met een maximum van 2,5 miljoen gulden per jaar en vijf miljoen in totaal. Die dwangsom geldt niet indien De Telegraaf weigert een "niet onredelijk aanbod" van de omroepen te accepteren, aldus de NMa.

De Telegraaf probeert al geruime tijd tevergeefs de programmagegevens te krijgen om een tv-gids te kunnen maken als bijlage. De krant diende een klacht in bij de NMa wegens misbruik van de machtspositie van de omroepen. De NMa stelde de krant hierbij in het gelijk.

In 1998 riep de NMa de betrokken partijen op tot vrijwillige onderhandelingen over voorwaarden en prijs waaronder de gegevens aan de krant zouden kunnen worden geleverd. Nu die gesprekken op niets zijn uitgelopen, zegt de NMa met zijn beslissing een "evenwicht" te zoeken tussen "vrije marktwerking en effectieve dwang". De NMa wil dat de betrokken partijen eerst zelf onderhandelen over de prijs voor de gegevens.

De hoofdredactie van De Telegraaf laat "in een eerste, algemene reactie" weten "erg verheugd te zijn, en zo snel mogelijk de tv-gids te willen maken die wij onze lezer beloofd hebben". Een woordvoerster van HMG (RTL-televisie) zegt dat de commerciële omroepen geen genoegen zullen nemen met de uitspraak en gerechtelijke stappen te overwegen.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)