U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Platenlabels dagen MP3

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JAN. Het bedrijf MP3.com, dat gratis muziek verspreidt via Internet, is door tien grote platenmaatschappijen aangeklaagd wegens het schenden van auteursrechten. Een schadeclaim kan in de miljarden lopen.

De aanklacht is ingediend door de Recording Industry Association of America (RIAA), de Amerikaanse branchevereniging van platenlabels als EMI en Warner (sinds gisteren gefuseerd), Bertelsmann en Sony. Inzet zijn twee nieuwe diensten die sinds twee weken door MP3.com, gevestigd in San Diego in de Verenigde Staten, worden aangeboden. MP3 biedt gratis software aan waarmee je met je eigen computer muziek kan afspelen zonder cd-speler. Met 'Instant Listening Service' en 'Beam-it' kunnen klanten vanaf hun computers luisteren naar muziek die ze on-line hebben gekocht of naar de muziek van cd's die ze al in hun bezit hebben.

Volgens de platenmaatschappijen schendt MP3.com hun auteursrecht en dat van muzikanten door muziek aan te bieden waarvan MP3 geen eigenaar is. "Simpel gezegd, het is illegaal om een uitgebreide database aan te leggen van de geluidsopnames van onze leden zonder toestemming of licentie", schrijft de bestuursvoorzitter van de RIAA, Hilary Rosen, in een brief aan haar collega van MP3.com, Michael Robertson.

Robertson, oprichter en bestuursvoorzitter van MP3.com, ziet de rechtszaak als een intimidatiepoging van het "platenkartel". Wat zijn bedrijf aanbiedt is "niets meer dan een virtuele cd-speler", schrijft Robertson in een aan Rosen gericht antwoord op de website van zijn bedrijf. Hij vindt dat de platenindustrie niet mag "dicteren" waar en op welk apparaat consumenten naar door hun zelf aangeschafte cd's luisteren.

Volgens Robertson zijn de platenmaatschappijen ten onrechte bang dat de cd-verkoop zal teruglopen door initiatieven als dat van zijn bedrijf. Van het verspreiden van geluidsfragmenten op Internet zou volgens hem juist een stimulerende werking uitgaan.

MP3.com ging vorig jaar juli naar de beurs, hetgeen 344,4 miljoen dollar opleverde. Het bedrijf biedt muziek aan op 'mp3-formaat', waarbij geluid 'in elkaar wordt gedrukt' tot één twaalfde van het oorspronkelijke formaat. Dankzij het kleinere formaat kan geluid makkelijk worden opgeslagen of binnengehaald van Internet.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)