U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voorproef 'Bureau'

Door ARJEN FORTUIN
AMSTERDAM, 25 JAN. De eerste vijfentwintig bladzijden van Afgang, het zesde en voorlaatste deel van J.J. Voskuils romancyclus Het Bureau, staan op de pagina's van internetboekhandel Boeknet. Uit het fragment blijkt onder meer dat hoofdpersoon Maarten Koning getroffen wordt door ziekte.

De overige zevenhonderd pagina's van Afgang worden op 3 maart aanstaande openbaar, als om precies tien uur in de ochtend het boek in de winkels ligt. De verschijning van eerdere delen in de cyclus zorgde voor lange rijen wachtenden. Uitgeverij Van Oorschot heeft de Nederlandse boekwinkels een diskette toegestuurd met het begin van de nieuwe Voskuil, volgens Gemma Nefkens van de uitgeverij, "om de liefhebbers extra nieuwsgierig te maken naar het vervolg". Boeknet heeft vervolgens de tekst op internet gezet. Bezoekers van de site www.boeknet.nl kunnen het boek daar ook bestellen.

Net als in de eerste vijf delen van de cyclus heeft Maarten Koning, het alter ego van Voskuil, het zwaar te verduren in zijn contacten met zijn collega's en zijn echtgenote. Zo eist een medewerker een luxere bureaustoel, een 'patserstoel' zoals die ook op andere afdelingen wordt gebruikt. Bovendien is er een conflict over de werkverdeling bij Konings afdeling, waarin zijn collega Sien een belangrijke rol speelt.

Enkele dagen later heeft Koning zoveel pijn in hoofd en borst dat hij besluit 's ochtends alweer van kantoor naar huis te gaan. Bij thuiskomst is zijn vrouw Nicolien onaangenaam verrast en verbaasd dat hij ziek blijkt te zijn: 'En wil je nu naar bed?' 'Ja' 'Maar ik heb je bed nog niet opgemaakt'. De ziekte blijkt ernstiger dan verwacht: uiteindelijk wordt er longonsteking geconstateerd. Deze 'natte pleuris' fungeert als cliffhanger in het fragment: aan het einde ervan is Maarten Koning nog altijd niet genezen.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)