U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Islamic Community Milli Görüs

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Universiteit van Amsterdam


Milli Görüs wil imam-opleiding in Nederland

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 JAN. De islamitische Turkse beweging Milli Görüs wil een eigen imam- opleiding in Nederland beginnen. De Milli Görüs heeft daartoe contacten gelegd met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het ministerie van Onderwijs.

"Wij willen niet wachten tot alle islamitische stromingen in Nederland eindelijk eens overeenstemming bereiken over een imam-opleiding", aldus directeur Haci Karacaer vanmorgen bij de presentatie van het Milli Görüs-Werkplan 2000-2003. Imams komen nu voor enkele jaren vanuit Turkije naar Nederland. Karacaer vindt dat deze 'import- imams' geen goede adviezen kunnen geven aan de achterban, omdat ze te weinig kennis hebben van de Nederlandse samenleving en de taal niet spreken. De Milli Görüs wil dat de UvA een algemene vooropleiding verzorgt, waarna in Nederland aanwezige imams het resterende traject voor hun rekening nemen. "Het is een lange weg, maar erg noodzakelijk", aldus Karacaer. Hij verwacht dat de Nederlandse overheid blij zal zijn met het initiatief. De overheid wil al langer dat imams in Nederland worden opgeleid, omdat de 'import-voorgangers' niet bevorderlijk worden geacht voor de integratie.

Het werkplan van de Milli Görüs, die zichzelf omschrijft als een 'sociaal-religieuze beweging', is gericht op integratie en participatie van de achterban in de Nederlandse samenleving. "Wij moeten ophouden te zeggen dat dingen niet goed geregeld zijn. Wij moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus Karacaer. Zo zijn er verschillende plannen voor opbouwwerk onder jongeren: internaten, huiswerkbegeleiding, ouderparticipatie en sport. De Milli Görüs wil daarbij samenwerken met bestaande welzijnsinstellingen, die volgens Karacaer problemen hebben om de Turkse jongeren te bereiken. "Zij hebben wel geld, maar geen klanten." Er zijn ook plannen die de achterstand van vrouwen moeten opheffen en de traditionele rolverdeling moeten doorbreken. Karacaer erkent dat de achterban van de Milli Görüs - naar schatting dertigduizend in Nederland - traditioneel en politiek bewust is. "Maar we moeten af van dat dorpse geloof. Dat is geen islam."

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)