U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Australian Open, officiële site

ATP-tour

Tennis.nl


Krajicek gaat al in tweede ronde door de knieën

Door onze redacteur ROBERT MISSET
MELBOURNE, 19 JAN. Richard Krajicek heeft vanochtend op de Australian Open weer een hoofdstuk toegevoegd aan een toch al omvangrijk medisch dossier. De Nederlandse tennisser voerde een nieuwe knieblessure als oorzaak aan voor zijn kansloze nederlaag in vier sets (2-6, 6-3, 6-1 en 6-3) tegen de Fransman Nicolas Escude. Volgens de ontgoochelde Krajicek is een tweede operatie aan zijn gekwetste linkerknie nu onvermijdelijk. Mocht de nummer 1 van Nederland zich meteen laten behandelen, dan hij is over ruim twee weken niet inzetbaar voor de Davis-Cupwedstrijd tegen Duitsland. Vlak na de kerstdagen kreeg Krajicek tijdens een trainingsstage in het Spaanse Marbella weer last van zijn linkerknie waar hij in november 1998 aan was geopereerd. Drie jaar eerder was de meniscus in zijn rechterknie vastgezet. " In Marbella schoot plotseling weer iets in die linkerknie", vertelde Krajicek vandaag in Melbourne. "Het voelde aan als een probleem in de meniscus, waardoor druk op de kniepees ontstaat. Maar daar was ik bij de vorige operatie juist van verlost. Ik heb enkele dagen pijn gehad, maar bij aankomst in Australië voelde ik me fit. Over mijn tennis was ik erg tevreden. Helaas liet mijn knie me weer in de steek."

Een "emotionele beslissing" over een volgende operatie wilde Krajicek na zijn dramatische uitschakeling in de tweede ronde niet nemen. "Maar ik kan niet meer fysieke arbeid verrichten om de spieren rond het kniegewricht sterker te maken dan ik nu al doe", constateerde hij. "Zodra ik in Nederland ben teruggekeerd, laat ik een nieuwe MRI-scan maken. Maar voor mijn gevoel is een operatie noodzakelijk. Als ik had besloten dit jaar te stoppen, had ik nog wel enkele maanden door kunnen sukkelen met pijnstillers. Maar ik wil juist nog een tijdje doorgaan. De vraag is slechts wanneer ik onder het mes ga." Cynisch stelde Krajicek dat "je in Nederland soms wel vijf maanden op een wachtlijst staat voor je kan worden geopereerd". Dat zou vooral Davis Cup-captain Michiel Schapers niet slecht uitkomen, want hij kan zijn beoogde kopman eigenlijk niet missen in het duel met Duitsland. Bij een versnelde, chirurgische ingreep zou Krajicek zich ook moeten afmelden voor het tennistoernooi in Rotterdam, waar hij als tweevoudig kampioen prominent op het affiche staat. "Daarom wacht ik eerst het advies af van sportarts Peter Vergouwe", zei Krajicek. "Maar het lijkt me de meest logische en tevens de verstandigste beslissing om me meteen te laten opereren."

Na zijn ontspannen voorbereiding bij het demonstratie-toernooi op Kooyong Park in Melbourne beleefde Krajicek op de Australian Open een flitsende ouverture tegen Fabrice Santoro. Ook zijn tweede Franse tegenstander kon hem aanvankelijk geen strobreed in de weg leggen. Nicolas Escude had in de eerste set geen schijn van kans tegen de sterk serverende Krajicek (6-2) en niets wees op een zoveelste martelgang van de 28-jarige Hagenaar. Bij zijn eerste servicegame in de tweede reeks voelde Krajicek bij het pareren van een scherpe return van Escude plotseling een stekende pijn in zijn linkerknie. "Ik kon me vervolgens nauwelijks nog bewegen."

Met de hem typerende zelfspot zei Krajicek dat hij tijdens de partij niet om pijnstillers had gevraagd. "Die had ik namelijk al genomen, omdat ik 's morgens wakker werd met een stijve schouder. Een dubbele dosis leek me niet zinvol." Halverwege de derde set kon Krajicek de pijn er nog uitlopen. "Want ik had na de tweede set even overwogen op te geven. Ik hoopte vervolgens op een lucky break op zijn service, want ik merkte dat Escude zowel aan het einde van de derde als de vierde set nerveus werd. Maar in mentaal opzicht liep ik helemaal leeg. Al tijdens de partij was ik diep teleurgesteld dat het weer mis ging met mijn knie."

Zo leek Krajicek weer verdacht veel op de auto met kuren die meteen moet starten als je het sleuteltje omdraait. Ook in Melbourne werd hij vanwege de snelle baan tot de favorieten gerekend, al zijn de broze knieën van Krajicek zo langzamerhand de meest besproken lichaamsdelen in het tenniscircuit van de mannen. Extra pijnlijk voor hem was de gedachte dat na de verrassende nederlaag van Todd Martin tegen de Spaanse baseliner Fernando Vicente de weg vrij leek voor een ontmoeting met Andre Agassi in de kwartfinales. Maar alleen verstokte optimisten durven bij een grandslam nog te gokken op Krajicek. Na afloop van het mini-drama op baan 1 van Melbourne Park maakte de Nederlandse patiënt een optelsom van alle noodsignalen die zijn linkerknie al eerder had uitgezonden. "Het begon vorig jaar al op de US Open. Na het toernooi in Wenen heb ik de linkerknie opnieuw laten onderzoeken. Het probleem is dat je eventuele nieuwe beschadigingen moeilijk kunt lokaliseren na een eerdere operatie. Na de ingreep aan mijn rechterknie heb ik van dat gewricht nooit meer last gehad. Ik ben bereid me opnieuw te laten opereren om mijn carrière met enkele jaren te kunnen verlengen."

Pijnlijk zijn de mogelijke consequenties voor het nationale Davis Cupteam. Krajicek had juist beterschap beloofd, nadat hij vorig jaar zijn belofte had gebroken om tegen Ecuador te spelen. In die wedstrijd handhaafde Nederland zich zonder zijn kopman in de wereldgroep, maar Krajicek incasseerde felle kritiek van zijn teamgenoten. Na diverse gesprekken stelde Krajicek zich dit jaar beschikbaar voor alle wedstrijden in de wereldgroep, zelfs als het Nederlandse team in april mogelijk opnieuw naar Australië moet reizen. De vraag is of het zover komt.

Hoewel ook de Duitse ploeg ernstig is gehandicapt na de afmelding van Nicolas Kiefer en de blessures bij Tommy Haas en Rainer Schüttler - die vandaag op de Australian Open zijn partij tegen Tim Henman opgaf - zou Krajicek in Leipzig node worden gemist. De Wimbledon-kampioen van 1996 staat volgende week dan ook voor een dilemma. Moet hij de pijn aan zijn knie verbijten om zijn team dit keer wel te hulp te schieten? Of geeft hij wederom voorrang aan zijn eigen loopbaan? Eerdere antwoorden van Krajicek op die vraag zullen bondscoach Schapers ongetwijfeld somber stemmen.


Zie ook:

Mysterieus virus velt Van Lottum (18 januari 2000)

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)