U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Knoop in je Zakdoek

JOKE MAT
Kan zo naar De Nieuwe Omroep: Knoop in je Zakdoek. Sympathiek educatief programma over en met verstandelijk gehandicapten, vanaf vanavond voor het achtste jaar op het scherm. Niets mis mee: Het gaat uit van wat verstandelijk gehandicapten wél kunnen en niet van wat ze niet kunnen.

Presentatoren Sylvia Millecam en Marnix Kappers gaan heel natuurlijk met de mensen om. 'Knoop' ontving vorig jaar de Freki-trofee van de stichting Welzijn Gehandicapten Nederland voor mensen die zich bijzonder inzetten voor verstandelijk en meervoudig gehandicapten, eerder uitgereikt aan Paul de Leeuw en prinses Diana (postuum).

Ik beken dat ik Knoop in je Zakdoek nog niet zo heel vaak heb gezien. Al zappend bleef ik weleens hangen bij de 'Knoop-Quiz', waarin de kandidaten foto's te zien krijgen, waarna ze vragen moeten beantwoorden over wat er op die foto's stond. De eerste keer vroeg ik me af of er sprake was van een parodie op andere spelletjesprogramma's, want het verschil met sommige van die programma's was pijnlijk klein. Toen me duidelijk werd dat het ging om iets wat serieus bekeken moest worden, vroeg ik me af waarom verstandelijk gehandicapten per se zo op 'normale' mensen moeten lijken dat ze zich op dezelfde oninteressante manier met elkaar moeten meten.

Als ik zelf zwakzinnig was zou ik het waarschijnlijk leuk vinden om mee te doen. En om af en toe ook eens normale mensen op de televisie te zien, mensen zoals ik. Maar nu dat niet zo is, blijf ik zitten met de vraag hoe ik nu eigenlijk naar zo'n quiz moet kijken. Vertedering is al gauw respectloos. Bewondering voor de geleverde prestaties is uitgesloten. Verbazing over hoe deze mensen in elkaar zitten lijkt het meest op zijn plaats, al kan men daarvoor net zo goed bij de meeste andere programma's terecht.

Wie toch eens wil kijken - het spelprogramma kent ook een sportonderdeel en wordt afgewisseld met een informatief programma - kan de aflevering van vanavond in elk geval overslaan. Die biedt een kijkje achter de schermen. Maar daar is helaas weinig te zien.

Knoop in je Zakdoek, TV2, 19.28-19.47u.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)