U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
WGVB

ABN Amro

ING

Rabobank


CAO van banken valt uit elkaar

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 19 JAN. De banken- CAO valt uit elkaar. ABN Amro, ING en mogelijk Rabobank willen voortaan ieder een eigen CAO afsluiten met de bonden. Vanmiddag brengen zij hierover een gezamenlijke verklaring uit.

De betrokken banken bespreken hun voornemen om uit de banken-CAO te stappen vandaag met het bestuur van de WGVB, de werkgeversclub van het bankbedrijf, die nu nog voor alle 125.000 bankmedewerkers de CAO sluit. Als de vier grootste banken zich terugtrekken, geldt de banken-CAO nog maar voor 20.000 werknemers.

CAO-onderhandelaar J. Ruiter van de WGVB noemt het een "logische ontwikkeling" dat banken hun eigen CAO willen afsluiten. "Arbeidsvoorwaarden worden steeds decentraler vastgesteld, de banken willen maatwerk kunnen bieden", aldus Ruiter, die geen uitsluitsel zegt te kunnen geven over welke banken een eigen CAO zullen krijgen. "Die beslissing valt pas vanmiddag." Wel zegt hij dat de statuten van de WGVB inmiddels zijn aangepast, zodat het voor banken mogelijk wordt lid te blijven van de vereniging, zonder mee te hoeven doen aan de banken-CAO.

De vakbond FNV Bondgenoten gaat er, aldus de woordvoerster, vanuit dat ABN Amro en ING "in ieder geval" een eigen CAO krijgen en de Rabobank "hoogstwaarschijnlijk". Wat SNS Reaal en Fortis Bank willen is niet bekend. "Wij gaan er zonder meer van uit dat er in het bankwezen voortaan een aantal losse bedrijfs-CAO's zal gelden", aldus de woordvoerster.

De banken zelf willen niet vooruitlopen op de bijeenkomst bij de werkgeversvereniging van vanmiddag en bevestigen noch ontkennen dat ze uit de banken-CAO stappen. "Wij onderzoeken die mogelijkheid wel al enige tijd", zegt de woordvoerster van ING. "Onze hoofddirectie heeft de duidelijke intentie om tot een eigen CAO te komen", aldus ook de woordvoerder van de Rabobank, die benadrukt dat de definitieve beslissing daarover nog niet genomen is. ABN Amro en SNS Reaal willen geen commentaar geven.

De grote banken zijn allemaal ook verzekeraar en vallen daardoor zowel onder de banken- als de verzekeraars-CAO. De werkgevers ervaren die collectieve regelingen nu vaak als een te strak keurslijf. Een eigen CAO maakt het voor de banken mogelijk om meer individuele afspraken te maken met hun personeel. De banken willen graag concurreren op arbeidsvoorwaarden, om zo werknemers aan zich te binden. ABN Amro en ING zouden bijvoorbeeld prestatiebeloning kunnen invoeren in de vorm van opties. De Rabobank kan dat niet omdat de bank niet beursgenoteerd is, maar wil zich wel onderscheiden door "eigen accenten" te leggen in het arbeidsvoorwaardenbeleid, aldus de woordvoerder.

Het komt zelden voor dat een CAO die voor een hele sector geldt uiteenvalt in bedrijfs-CAO. Meestal geldt de omgekeerde beweging. In de dienstensector is wel de tendens dat afspraken over arbeidsvoorwaarden individualiseren.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)