U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Liever naar het warenhuis
Het winkelen via Internet groeit omstuimig, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland. Maar voor hun kerstinkopen bezoeken Nederlanders toch het liefst de feestelijk ingerichte winkelcentra.

CLT stapt in Vox
De grootste Europese televisiegroep, het Luxemburgse CLT/UFA, koopt een belang van 49,9 procent in de Duitse zender Vox. De groep, een 50- procentsdochter van het Bertelsmann-concern, betaalt daar 650 miljoen mark voor aan de huidige eigenaar, het Amerikaanse News Corp van mediatycoon Rupert Murdoch.

Zes jaar geëist voor Björn-tapes
ARNHEM, 24 DEC. Advocaat-generaal A. Welschen heeft gisteren voor het gerechtshof in Arnhem een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 44-jarige man uit Londen. Hij wordt ervan verdacht in 1990 samen met een ander een 11-jarige jongen seksueel te hebben misbruikt. De seksuele handelingen werden op video vastgelegd. De seksfilm met de titel The Björn Tapes gingen de hele wereld over. In januari werd de verdachte door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De man ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling, omdat hij vrijheidsberoving van het slachtoffer ontkent. Uitspraak 6 januari. Volgens de man waren veel handelingen op de video gespeeld en niet echt. Maar het slachtoffer heeft verklaard dat hij wel degelijk was vastgebonden op de stoel en dat hij tegen zijn zin werd vastgehouden. (ANP)

Nederlandse artiesten op Internet
AMSTERDAM, 24 DEC. Op de website van het Nationaal Pop Instituut (www.popinstituut.nl) staat vanaf begin januari een databestand met biografieën en discografieën van meer dan duizend Nederlandse artiesten en bands. In het naslagwerk kan bijvoorbeeld worden opgezocht hoe de eerste cd van de Golden Earring heet of wat de echte naam is van DJ Jean.

Het bestand is een vervolg op de Encyclopedie van de Nederlandse Popmuziek die tien jaar geleden verscheen. Die informatie is verouderd.

De versie op Internet kan volgens het Nationaal Pop Instituut makkelijk geactualiseerd worden. In de loop van 2000 wordt het databestand uitgebreid met beeld en geluid. Vanaf 7 januari is het bestand toegankelijk voor publiek. Die dag wordt het tijdens het Noorderslag Seminar in Groningen officieel geopend door bijzonder hoogleraar popmuziek René Boomkens. Het databestand is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Thuiskopiefonds en het ministerie van OCW. (ANP)

KPMG opent klachtenlijn
Onderzoeksbureau KPMG zet een commerciële klachtenlijn op voor werknemers met een klacht over ongewenst gedrag op de werkvloer. Bellers kunnen anoniem hun klachten bij het bureau kwijt. Het gaat vooral om klachten over pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en fraude binnen de bedrijven.

Management Share in dip
Automatiseerder Management Share verwacht dat de winst over 1999 duidelijk lager zal zijn dan in 1998. Bij de halfjaarcijfers waarschuwde het bedrijf ook al voor een terugslag. Vorig jaar boekte het bedrijf een winst van 3,4 miljoen.

Telekom praat met UPC
Deutsche Telekom pleegt exclusief overleg met drie gegadigden over de verkoop van belangen in zijn kabelnetwerk in vier deelstaten. Het gaat daarbij om de in Amsterdam gevestigde kabelexploitant UPC, het Amerikaanse Callahan en het Britse Klesch. De onderhandelingen zullen lopen tot 31 januari 2000, zo heeft een woordvoerder van het Duitse telecombedrijf gisteren gezegd.

Micron Tech op winst
Micron Technology, de grootste fabrikant van geheugenchips in de Verenigde Staten, heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 341,2 miljoen dollar (743,8 miljoen gulden). Een jaar eerder was dat nog een verlies van 46,2 miljoen dollar. De omzet verdubbelde tot 1,58 miljard dollar.


MTV stelde in samenwerking met de invloedrijken uit de muziekindustrie een videoclip top 100 van het millennium samen, waarvan sinds vorige week elke avond een deel wordt uitgezonden. Muziekzender TMF is maandag begonnen met een 'marathon-uitzending' waarin nagenoeg de hele millennium top 1000 aan bod komt die door ruim 20.000 kijkers werd samengesteld. De lijst, verrassend anders dan die van MTV, is al gedeeltelijk gepubliceerd op het web. De populairste clips ontbreken nog. Ze verschijnen op de TMF-site naarmate het einde van het jaar nadert
(www.tmf.nl).


Zelfs wie noch het woord 'millennium', noch het woord 'overzicht' meer kan horen, zou het millenniumoverzicht van de Christian Science Monitor moeten bekijken. Veel mooie animaties, tekeningen en foto's. En er zijn leuke weetjes op te doen. Zo werd in 1610 in Polen bijvoorbeeld de bagel uitgevonden, en werd in 1250 voor het eerst een ganzenveer gebruikt om mee te schrijven.
(www. csmonitor.com/atcsmonitor/specials/athousandyears)


Al jarenlang zijn in cafés de 'freecards' van Boomerang verkrijgbaar, gratis ansichtkaarten met soms uitzinnige en inventieve designs, maar steeds vaker saaie reclame. Het was een vooruitstrevend initiatief, maar het duurde opmerkelijk lang voordat Boomerang online ging. Sinds kort is het dan niet langer nodig om voor deze kaarten naar het café te gaan. Dan liever één van de talloze kaartensites op Internet geraadpleegd voor een originele kerstgroet. (www.freecards2000.com) is wel heel bijzonder. Er zijn klassiekers te vinden met huilende jongetjes en rondborstige zigeuners. En gelukkig geen hohoho'ende kerstmannen, zoals die overal op het web staan, maar door kunstenaars ontworpen stekelige wereldbollen en kerstbomen opgebouwd uit bekende logo's. De reclamekaarten zijn (vooralsnog) ver te zoeken. Je groet is anoniem te versturen, en er zijn tips voor indrukwekkende teksten zoals "The essence of love is that the one sees something abnormal in the other" van Godfried Bomans.

NRC Webpagina's
24 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)