U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Doema (in russisch)

Eenheidspartij (in russisch)

Overzichtspagina CNN

Overzichtspagina Yahoo


Poetin schept applausmachine in de Doema


In luttele weken heeft Vladimir Poetin, met een oorlog en heel veel manipulatie, het politieke toneel grondig gewijzigd. Eindelijk beschikt het Kremlin in de Doema over wat het nooit had: een eigen applausmachine.

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN

MOSKOU, 20 DEC. "Smeriger verkiezingen zijn ondenkbaar", zei Aleksandr Solzjenitsyn, schrijver en martelaar van het Sovjet-regime, bij het uitbrengen van zijn stem. "De politie elite is de afgelopen weken met niets anders bezig geweest dan moddergooien", merkte ex-generaal Aleksandr Lebed op. "Deze verkiezingen zijn niet vuil, ze zijn supervuil", vond de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov.

Wat een oorlog (in Tsjetsjenië) in combinatie met een propagandaoffensief (in de media) al niet vermag: Ruslands politieke spectrum is van de ene op de andere dag van kleur verschoten. Uit het niets is de nietserige, programloze partij Eenheid, alias Medved (Beer), en de kansloos geachte Unie van Rechts het stevige bruggenhoofd in de Doema geworden waar de Russische premier Vladimir Poetin van droomde. "Beide partijen en een patriottische koers zijn de grootste winnaars", zo concludeerde de staatszender RTR gisteravond al.

Met zo'n krachtige applausmachine in het parlement weet Poetin, door Jeltsin naar voren geschoven als diens kroonprins, zich verzekerd van een comfortabele uitgangspositie voor de race om het Kremlin in juni volgend jaar. "De beer is los", kopte de Vremja vanmorgen, verwijzend naar de monsterzege van de Poetin-fanclub Medved. "De premier heeft een loyale Doema gekregen."

Het is ronduit knap hoe de voormalige chef van de Russische inlichtingendienst de democratie in een handig machtsinstrument heeft weten om te buigen. Het aloude concept van de small victorious war heeft zijn vruchten afgeworpen, ook al is de oorlog in Tsjetsjenië niet echt kleinschalig te noemen: zo'n honderdduizend militairen lopen met zwaar materieel een hele republiek onder de voet - op jacht naar enkele duizenden rebellen. Na elke slag kraait Moskou victorie, zodat het lijkt of er nauwelijks Russische soldaten sneuvelen. Ook dat is manipulatie: de 140 miljoen Russen worden domweg afgeschermd van het nieuws over verliezen.

Tussen het platgooien van Grozny door stemden de soldaten zondag op de man die hen de oorlog ingestuurd heeft. Poetin is hun held, al kan dat veranderen mochten zij in de Kaukasus de komende maanden alsnog doelwit worden van guerrilla-aanvallen. Maar vooralsnog verkeren vrijwel alle Russen in een overwinningsroes. De ex-KGB'er Poetin heeft hun een succesvolle oorlog geschonken en daarmee hun zelfvertrouwen teruggegeven. Niemand staakt, niemand klaagt, er wordt alleen maar gehoopt dat hij de sterke man is die van Rusland weer een grootmacht maakt. Vooral wanneer de premier met zijn kille blik het bemoeizuchtige Westen afpoeiert, golft de euforie door de huiskamers.

Al dat vrijgekomen sentiment is door de staatsmedia naar de tot voor kort niet bestaande gelegenheidspartij Eenheid, ofwel Beer, gekanaliseerd. Als bij toverslag moet de morrende, trainerende, dwarsliggende Doema met zijn rood-bruine meerderheid inschikken voor een legertje Poetin-adepten. Niet dat de tegenstellingen daarmee de wereld uit zijn. De nieuwe scheidslijn loopt voortaan tussen de voor- en tegenstanders van Vladimir Poetin.

Zoals het er nu naar uitziet wordt zijn belangrijkste opponent ex- premier Jevgeni Primakov, wiens reputatie door de Kremlin-mediacampagne al flink is beschadigd (Primakov is "een landverrader die Rusland aan de NAVO wil uitleveren"). Zijn partij Vaderland-Heel Rusland, die hij samen met de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov aanvoert, heeft dan ook zwaar onder de laster geleden.

Alleen door een sterke score in Moskou (40 procent), waar de pers zich minder eenvoudig laat muilkorven, en veel winst in kiesdistricten (waar de helft van de 450 Doema-zetels te verdelen viel), is deze oppositiepartij toch nog als derde uit de bus gekomen. Alles wijst erop dat de strijd om de erfenis van Jeltsin zich zal toespitsen tussen Poetin en Primakov. "De eerste staat voor de toekomst, de 21ste eeuw, de tweede voor regressie, terugval", meent Anatoli Tsjoebais, een Kremlin- intrigant die staat te trappelen om de campagne van Poetin te mogen leiden.

De communistische partij, nog altijd de grootste in Rusland, is door de mediamanipulatoren genegeerd; zij wordt door het Kremlin nauwelijks als een bedreiging gezien omdat haar aanhang nooit boven de dertig procent zal komen. Ook de liberale Jabloko-partij wordt als een beheersbare oppositiepartij beschouwd en hoefde daarom niet ",aangepakt" te worden.

Communistenleider Zjoeganov typeerde de Doema-verkiezingen als "een doorlopende tv-show van Poetin voor en Poetin na". Javlinski vergeleek het met een oneerlijke voetbalwedstrijd: "Hoe kun je winnen als het doel van de tegenpartij een meter breed is, en dat van jou tien kilometer?" Als de trend van de afgelopen maanden zich doorzet, zo voorspellen waarnemers, kunnen de jaren negentig de Russische geschiedenis ingaan als die van het "democratisch intermezzo".

  • Eenheid, ook wel Medved (Beer) genoemd, geleid door Sergej Sjoigoe, minister van Noodsituaties, is een recente schepping van het Kremlin, bedoeld om het beleid van Jeltsin en zijn beoogde opvolger Vladimir Poetin in de Doema te steunen. Eenheid is in luttele weken naar de top van de ranglijst gemanipuleerd door premier Poetin. Sjoigoe zelf is Ruslands langstdienende minister, maar zeer bekend is hij niet en erg ambitieus is hij ook niet. Eenheid moet in de Doema Poetin het imago verschaffen van een verantwoordelijke regeringsleider, waardig om straks Jeltsin op te volgen. De partij geniet de steun van éénderde van de regionale leiders.

  • Communistische partij , geleid door Gennadi Zjoeganov. De communisten hebben met 25 procent van de stemmen iets meer gekregen dan hun 'natuurlijke' electoraat van rond 22 procent. Toch is haar positie in de nieuwe Doema is sterk verzwakt door de opkomst van Eenheid en de andere pro-Kremlin-partij, de Unie van Rechtse Krachten. De KRPF ijvert voor het 'vrijwillig' herstel van de Sovjet-Unie en combineert communistische dogma's met een fel nationalisme. Op economisch gebied belooft ze een 'gereguleerde markt' met een controlerend aandeel van de staat in sleutelsectoren van de economie en censuur in de media.

  • Unie van Rechtse , Krachten is een coalitie van economische hervormers die op de valreep de steun hebben gekregen van premier Poetin. De partij, die als pro-Kremlin zal fungeren, wordt geleid door de jonge ex-premier Sergej Kirijenko en de voormalige vice-premier Boris Nemtsov. Ze kreeg het groene licht van Poetin toen ze zijn gewelddadige Tsjetsjenië-beleid onderschreef. Poetin lijkt van plan een reeks programmapunten van de Unie over te nemen. Poetin zelf wordt dan de man van de orde, die tegelijkertijd tracht zinvolle hervormingen door te drijven. De Unie ziet zich als de partij van de nieuwe generatie in de Russische politiek.

  • Vaderland - Heel Rusland , de centrumcoalitie van de Moskouse burgemeester Loezjkov en ex-premier Primakov leidde tot voor kort in de peilingen, maar is ingehaald door Eenheid. Ze werd aldus het slachtoffer van de ongebreidelde manipulaties van Poetin en het Kremlin, die geen middel onbenut lieten om hun belangrijkste rivalen in het centrum van de Russische politiek zwart te maken. Vaderland-Heel Rusland kreeg wel veertig procent van de stemmen in Moskou, dankzij de daar populaire Loezjkov. Primakov wijst een coalitie met de communisten af, maar acht incidentele samenwerking met Zjoeganov c.s. wel mogelijk.

  • Blok Zjirinovski De partij van de ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski blijft marginaal, al haalt ze wel de kiesdrempel van vijf procent. Uiteindelijk profiteert de partij van het Kremlin daarvan, want ondanks zijn populistische extremisme en zijn clowneske en bizarre optreden heeft Zjirinovski de afgelopen jaren president Jeltsin en zijn beleid steeds gesteund in confrontaties met de communisten en de verwachting is dat daar geen verandering in komt. De relatieve rol van de voormalige liberaal-democraten neemt echter verder af door de intrede van Eenheid en de Unie van Rechtse Krachten als steunpilaren van het Kremlin.

  • Jabloko is een liberale, radicaal hervormingsgezinde democratische oppositiepartij, geleid door de econoom Grigori Javlinski, ex-premier Sergej Stepasjin en Vladimir Loekin, oud-ambassadeur in Washington. Javlinski bestempelt het bewind van president Jeltsin als "oligarchist en crimineel" en als "het meest autocratische regime sinds de Tweede Wereldoorlog". Jabloko wil de Russische economie aanzwengelen door de middenklasse te steunen. Ze maakt zich sterk voor de corruptiebestrijding en de ontwikkeling van een onafhankelijke rechtspraak, onafhankelijke vakbonden en vrije media. Javlinski heeft steeds geweigerd in de regering te gaan zitten.

  • NRC Webpagina's
    20 DECEMBER 1999


    ( a d v e r t e n t i e s )

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)