U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Bepaal nu online uw beleggingsprofiel bij Zurich..
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Veba

Viag


Groen licht voor fusie van Veba en Viag

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 27 SEPT. De Duitse conglomeraten Veba en Viag slaan definitief de handen ineen. De raden van commis sarissen van beide concerns hebben het afgelopen weekeinde hun goedkeuring gegeven aan de fusie.

Door het samengaan ontstaat een conglomeraat met een omzet van 76 miljard euro en meer dan 200.000 werknemers. De nieuwe onderneming, waarvoor nog geen nieuwe naam is verzonnen, heeft een bijzonder breed spectrum aan activiteiten. Viag, in omvang de grootste, is actief in elektriciteit, chemie, verpakkingen en telecommunicatie. Ook Veba houdt zich bezig met elektriciteit, chemie en telecommunicatie, en ontplooit daarnaast activiteiten in olie, distributie, logistiek en onroerend goed. De nieuwe onderneming wordt na DaimlerChrysler het grootste concern van Duitsland.

Beieren gaat in verband met de fusie zijn belang in Viag terugbren gen van 25 naar 15 procent. Voor de verkoop van zijn aandelen aan Veba ontvangt de Duitse deelstaat 3,1 miljard mark, zo heeft de Beier se premier Stoiber vanochtend be kendgemaakt. Zowel Veba als Vi ag zijn voormalige staatsonderne mingen die in het verleden zijn ge privatiseerd. De twee concerns ho pen door hun samengaan een be sparing van 1,6 miljard mark te kunnen realiseren.

Afgelopen week heeft Stoiber er bij de fusiepartners op aangedron gen het verlies aan arbeidsplaatsen in Beieren tot een minimum te be perken. Krantenberichten van het afgelopen weekend speculeerden op een verlies van 2500 banen.

Het grotere Veba neemt in feite Viag over: op de valreep werd gis teren besloten dat Veba 67 procent (in plaats van 70 procent) van de aandelen in de nieuwe onderne ming krijgt. Deze aanpassing werd noodzakelijk omdat de beurskoers van Viag sneller was gestegen dan die van Veba, na het bekendwor den van de plannen.

Vooral op het gebied van de elektriciteitsvoorziening krijgt het nieuwe concern een bijzonder ster ke positie. De dochterbedrijven van Veba en Viag, respectievelijk PreussenElektra en Bayernwerk, worden samen de grootste stroom leverancier van Duitsland. Preus senElektra heeft onlangs nog de Zuid-Hollandse elektriciteitspro ducent EZH ingelijfd.

Veba en Viag beschouwen beide elektriciteit en chemie als kernacti viteiten. Ook de bedrijven die ac tief zijn in telecommunicatie en on roerend goed zullen verder worden ontwikkeld. Welke onderdelen worden afgestoten is niet duidelijk. Wel moet Veba-dochter en mobie le-telecombedrijf E-Plus op zoek naar een nieuwe eigenaar, omdat één concern niet twee mobiele li centies in bezit mag hebben.

Het hoofdkantoor van de com binatie komt in de huidige hoofd vestiging van Veba in Düsseldorf. Volgend voorjaar moet het overna meproces volledig zijn afgerond.


NRC Webpagina's
27 SEPTEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Snel een kapitaal opbouwen...
Alles over gezondheid...
Quote

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)