U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Bepaal nu online uw beleggingsprofiel bij Zurich..
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Oost-Timor

'Jakarta mag geen eisen stellen'

Weerstand tegen komst Australiërs


JAKARTA, 13 SEPt. Australië zal extra kampen opzetten voor vluchtelingen uit Oost-Timor en wil zo snel mogelijk beginnen met het droppen van voedsel boven Oost-Timor. Maar in Indonesië zelf groeit de weerstand tegen de komst van Australische vredestroepen.

In de Indonesische media werd vanochtend afkeurend gereageerd op het besluit van president Habibie de VN uit te nodigen een internationale vredesmacht te sturen. "De aanwezigheid van een VN-vredesmacht is het resultaat van voortdurende internationale druk op ons", aldus het dagblad Kompas. "Eerst steunden zij [de Westerse regering] de invasie [van Oost-Timor door Indonesië in 1975], nu bedreigen zij ons. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Alatas, is inmiddels naar New York gereisd om met VN-secretaris-generaal Kofi Annan te overleggen over taken en samenstelling van de vredesmacht. In het Indonesische parlement is vanochtend gezegd dat die vredesmacht niet welkom is indien soldaten uit Australië, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en Portugal [de voormalige kolonisator van Oost-Timor] daar deel van uit maken. President Habibie zei gisteren dat de vredesmacht afkomstig moet zijn van "bevriende landen". Hij heeft daarbij vooral het oog op Aziatische landen.

Ook Westerse regeringsleiders hebben gezegd dat bij het herstellen van de orde in Oost-Timor een belangrijke taak is weggelegd voor ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen. Thailand, wiens minister van Buitenlandse Zaken vanochtend naar Jakarta zou vliegen voor nader overleg, Maleisië, Singapore en de Filippijnen hebben zich al bereid verklaard grondtroepen te leveren. Ook Cambodja en China overwegen bij te dragen. Maar onder andere de Amerikaanse president Clinton en de Australische premier Howard hebben vandaag, op de afsluitende dag van de APEC-top in Nieuw Zeeland, benadrukt dat het niet aan Jakarta is om de samenstelling van de vredesmacht te bepalen. Premier Howard zei dat VN-secretaris-generaal Annan zijn land heeft gevraagd de leiding van de VN-vredesoperatie op zich te nemen. Australië en Nieuw Zeeland zouden samen ongeveer 8.000 soldaten beschikbaar stellen voor de bewaking van het VN-kantoor in Dili, de bescherming van de tienduizenden vluchtelingen en het begeleiden van voedsel- en andere hulptransporten. Australië heeft ook aangedrongen op de aanwezigheid van Amerikaanse grondtroepen, maar tot dusver stelt Washington zich terughoudend op. Wel willen de VS logistieke steun verlenen door onder andere transportvliegtuigen en - schepen in te zetten en communicatie te verzorgen. Diplomaten in Nieuw Zeeland hebben gezegd dat het nog wel enige dagen kan duren voordat de internationale vredesmacht operationeel is. In afwachting daarvan wil Australië alvast een voorhoede sturen naar Dili. Die moet er onder andere voor zorgen dat er snel voedsel naar Oost-Timor kan worden overgebracht. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
13 SEPTEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )
Autoverzekering....
Maak kennis met JM

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)