U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Search for Peace
(BBC)

Path to Peace
(The Irish Times)

Sinn Féin

Ulster Unionist Party


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Diepe crisis over akkoord N-Ierland

Door onze correspondent
LONDEN, 15 JULI. Seamus Mallon, kandidaat-vice-premier van het Noord-Ierse zelfbestuur, is vandaag afgetreden. Hij besloot hiertoe nadat Noord-Ierse protestanten onder David Trimble waren weggebleven van de vergadering die de vorming van het zelfbestuur mogelijk had moeten maken. Mallon, een gematigde katholieke nationalist, riep Trimble op zijn voorbeeld te volgen. Protestanten en katholieken moesten vanochtend in totaal twaalf ministers nomineren voor de semi-autonome 'regering' die zondag in functie zou treden. De protestantse boycot volgde op het besluit van Trimble's partij om het mechanisme voor de machtsoverdracht door het parlement in Londen aan 'Belfast' te verwerpen. Daarmee is het Goede Vrijdag-akkoord van april 1998 in een diepe crisis beland.

Trimble herhaalde gisteren zijn oude eis dat de IRA, de gewapende tak van het katholieke Sinn Féin, eerst moet ontwapenen voordat die partij zijn ministersposten mag opnemen. Blair had de protestanten onder druk gezet met een 'blauwdruk voor vrede', waarin eerst een regering wordt gevormd, gevolgd door een belofte van de IRA om te ontwapenen en een daadwerkelijk begin van ontwapening binnen enkele weken. Volgens Blair was het "de beste kans op vrede in een generatie". Volgens Trimble ontbreken in de "ondeugdelijke en overhaast in elkaar gezette" blauwdruk harde garanties die nodig zijn om "de stap in het donker" te maken.

Sinn Féin-voorzitter Mitchel McLaughlin riep vanochtend premier Blair op Trimble zijn kandidaat-premierschap voor het zelfbestuur te ontnemen. Bij gebrek aan overeenstemming moet de Britse regering het Goede Vrijdag-akkoord nu formeel 'bevriezen' en herzien, een proces dat tot in september zal duren, met onvoorspelbare uitkomst.

Premier Blair heeft Trimble gisteravond laten weten "wanhopig en gefrustreerd" te zijn over zijn opstelling. De Ierse premier, Bertie Ahern, zei "diep teleurgesteld" te zijn in Trimble's partij. Na een ontmoeting met het 110 leden tellende 'uitvoerend orgaan' van de partij, de Ulster Unionist Party (UUP), zei Trimble gisteren "geen poging gedaan te hebben of te zullen doen" om de haviken op andere gedachten te brengen over wat hij een "unfair akkoord" noemde.

Vanochtend liet hij de mogelijkheid open na de zomer alsnog verder te praten.

NRC Webpagina's
15 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)