U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Opta

KPN


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Opta eist openstelling datanetwerk

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
DEN HAAG, 15 JULI. KPN moet zijn nieuwe netwerk voor Internetverkeer tegen redelijke en uniforme tarieven openstellen voor concurrenten. Deze verplichting, die toezichthouder Opta zal opleggen, is een tegenslag voor KPN dat meer vrijheid wil in het vaststellen van tarieven voor Internet.

Voorzitter J. Arnbak van Opta maakte gisteren in een vraaggesprek met deze krant duidelijk dat KPN in die vrijheid beperkt zal worden. Opta (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) wil voorkomen dat KPN de markt voor Internetverkeer geheel naar zich zal toetrekken. "Hoe kom je naar een fatsoenlijke infrastructuur voor Internet zonder een nieuw monopolie te vormen", aldus Arnbak. "Dat is de hamvraag voor de komende jaren." Volgens KPN zijn er voor Internettoegang al alternatieven beschikbaar en is een ingreep van Opta op deze markt daarom onnodig. De concurrentie van bijvoorbeeld kabelmaatschappijen die Internetaansluitingen aanbieden is volgens Arnbak echter vooralnog onvoldoende om monopolisering van deze markt te voorkomen. Internet via de televisiekabel speelt met ruim 50.000 aansluitingen nog een ondergeschikte rol. KPN wil Internetverkeer dat loopt via telefoonlijnen van particulieren binnen enkele maanden overal in Nederland gaan afkoppelen van het conventionele telefoonverkeer. Voorlopig moet dat gebeuren door Internetgebruikers een aparte belcode (067) te laten gebruiken. De vroegtijdige scheiding van Internetverkeer moet onder meer de overbelasting verminderen van het conventionele telefoonnetwerk. KPN controleert op dit moment naar eigen zeggen omstreeks 30 procent van de markt voor Internetabonnementen. Op de markt voor Internettoegang (het locale netwerk dat wordt gebruikt om contact te maken met een Internetaanbieder) ligt het aandeel van KPN veel hoger. Het marktaandeel van KPN zal bovendien groeien omdat het bedrijf zijn 200.000 klanten van 'Het Net', een besloten netwerk dat is gebaseerd op Internettechnologie, sinds kort de mogelijkheid biedt over te stappen naar een normaal Internetabonnement. Opta heeft eerder aangegeven daartegen geen bezwaar te hebben.

KPN moet op grond van Europese en Nederlandse regelgeving zijn conventionele telefoonnet nu al tegen redelijke en uniforme tarieven ter beschikking stellen. Opta is van mening dat deze verplichting binnen de huidige wet ook kan worden opgelegd voor Internetverkeer als daarvoor een stukje telefoonnet wordt gebruikt. Op langere termijn wil KPN ook het laatste stukje telefoonnet (het fijnmazige netwerk van koperlijnen dat zich uitstrekt tot in de huiskamer) aanpassen voor Internetgebruik. Met de zogeheten ADSL-technologie kan de transportcapaciteit van een telefoonlijn worden opgevoerd zodat daarover bijvoorbeeld televisiesignalen kunnen worden getransporteerd. KPN experimenteert met deze technologie in Amsterdam onder de naam Snelnet.

Opta heeft eerder dit jaar bepaald dat concurrenten van KPN het recht hebben hun eigen netwerken in de wijkcentrales tegen een redelijke prijs aan te sluiten op de koperlijnen van KPN. Op die manier kunnen concurrenten van KPN, als zij investeren in de benodigde apparatuur, zelf de supersnelle ADSL-verbindingen realiseren.

NRC Webpagina's
15 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)