U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Suzie Washington

MARK DUURSMA
Vlieg nooit over Wenen als u net uit Georgië bent gevlucht en op weg bent naar Los Angeles. Zeker niet als uw visum voor Amerika vals is. Het personeel van Lauda Air is uiterst vriendelijk, maar tegelijk neerbuigend en onverbiddelijk. Dus strandt de circa veertigjarige Nana in Wenen, niet de meest voor de hand liggende plek om een nieuw bestaan op te bouwen. "Je kunt niet in Oostenrijk blijven", zegt de sociaal werker als de van het vliegveld ontsnapte Nana haar opbelt. "Maar ik wil helemaal niet in Oostenrijk blijven!"

De Oostenrijkse Selbsthass kent vele vormen. De variant van Michael 'Funny Games' Haneke is genadeloos, maar die van zijn collega-filmmaker Florian Flicker is bijna frivool. In zijn film gaat het meer om spot dan haat, en zelfs die spot is mild van toon. Realistisch en enigszins afstandelijk toont Flicker de avonturen van een vrouw-zonder-papieren in een land-van-orde. Voor ons oogt Oostenrijk al als een speelgoedland, voor iemand uit de voormalige Sovjet-Unie moet het neerkomen op de maximaal haalbare culture shock.Dat begint al in de toeristenbus waarmee Nana zichzelf uit Wenen smokkelt. De opgewektheid van de in fris geel gestoken reisleider doet pijn aan de ogen. Op het terras van een familiehotel, aan een pittoresk meertje, treft Nana een eenzame meneer die zich na het woord 'illegaal' verbeten op zijn maaltijd stort. Bij haar poging om Duitsland te bereiken stuit ze in de bergen op wandelaars die het grensgebied voor de lol doorkruisen.

Reuze vriendelijk, al die Oostenrijkers, maar afkomstig uit een andere wereld. Georgië wordt niet één keer genoemd, er zijn alleen gemompelde verwijzingen naar een burgeroorlog en een 'land dat zelfmoord pleegt'. In deze subtiele, pretentieloze film is het voldoende om de zegeningen van het geordende West-Europa te tonen en te relativeren. Want je moet het maar willen: wonen in een land waar je door de politie wordt begroet met 'Grüss Gott!'

Suzie Washington (Florian Flicker, Oostenrijk, 1998), zondag, Ned.3, 22.45-0.10u.

NRC Webpagina's
10 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)