U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

AEX: hogere eisen aan beursgang

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 10 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs gaat strengere eisen stellen aan banken die beursintroducties begeleiden. De aangescherpte regels moeten het mogelijk maken dat emissiehuizen verantwoordelijk worden gesteld voor een geflopte beursgang. Tevens worden de noteringseisen voor toekomstige beursfondsen beperkt.

Met de strengere voorwaarden zal er een eredivisie van beursbanken overblijven, zo schetste AEX-directeur G. Möller gisteren bij de presentatie van de nota Primaire Markt. "Zo'n tien tot vijftien banken zullen overblijven." In de huidige situatie kan iedere Nederlandse bank een bedrijf naar de beurs brengen. Dat moet volgens de AEX-voorman veranderen, omdat de beurskandidaten in veel gevallen technologiefondsen zijn die ingewikkelde producten voeren. "Dat vergt meer kwaliteit van het emissiehuis." Zo zal de AEX, net als in Engeland, meer concrete eisen stellen aan de deskundigheid en ervaring van het bankpersoneel.

Möller liet gisteren ook weten dat de beurs de toelatingseisen voor bedrijven wil versoepelen om zo beter te kunnen concurreren met andere beurzen. Het criterium voor de lock-up - de periode na een beursgang of aandelenemissie waarin bestuurders en commissarissen hun aandelen niet mogen verkopen - is bijvoorbeeld teruggebracht van vier jaar tot zes maanden. Verder kijkt de AEX niet louter meer naar het eigen vermogen van een onderneming. "We zullen ook de waarde die beleggers toekennen aan een bedrijf in ogenschouw nemen." De Amsterdamse beurs houdt wel vast aan de "zware" richtlijn dat een bedrijf tenminste drie van de voorgaande vijf jaar met winst gedraaid heeft. Tevens moet het eigen vermogen minimaal 5 miljoen euro bedragen. Voor bedrijven die in de laatste vijf jaar nog geen cent winst hebben gemaakt liggen de eisen hoger: voor de beursgang geldt een eigen vermogen van 50 miljoen euro, terwijl de beurswaarde na de aandelenemissie minimaal 150 miljoen euro moet bedragen. Mocht een beursbedrijf-in-spe daar niet aan voldoen, dan gelden aanvullende omvangseisen. Verder moet een bedrijf, dat zich bij de beursgang vooral richt op Nederlandse particuliere beleggers, een in Nederlands gestelde samenvatting van het prospectus samenstellen.

Möller benadrukte meer dan eens dat het gaat om een voorlopig voorstel, waarop marktpartijen, beleggers en toezichthouders vanaf "vandaag kunnen schieten". Na een evaluatie in september denkt de AEX in oktober de nieuwe regels te kunnen invoeren.

NRC Webpagina's
10 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)