U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Flexibele beleggingshypotheek
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Willem II

Willem II de nieuwe trots van Brabantse voetballand

Door een onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
LEEUWARDEN, 17 MEI. De supporters van Willem II moeten volgend seizoen eerder de wekker zetten als ze een uitwedstrijd in de Champions League bezoeken. Zij dromen stilletjes van München, Milaan enBarcelona. Gistermorgen verkeken zij zich op de afstand van 250kilometer tussen Tilburg en Leeuwarden. Ze vertrokken om elf uur uit de Brabantse textielstad en arriveerden even na half drie in de Friese hoofdstad. Vanwege het oponthoud van tien touringcars moest deuitwedstrijd tegen Cambuur een kwartier worden uitgesteld. De spelers van Willem II bewaarden hun concentratie en plaatsten zich na de 2-0 overwinning voor het Europa Cup 1-toernooi.

De verrassende kwalificatievoor de Champions League leiddetot emotionele en humoristischetaferelen. De Fin Hyypi liep huilend van het veld. Hij vertrekt vol gend seizoen naar de Engelse topclub Liverpool, dat zich niet wist teplaatsen voor de ChampionsLeague. De Marokkaan Abdellaoui stapte breedlachend in eengolfwagen, die tijdens de wedstrijddienst deed als brancard. Zijn medespelers reden mee en tilden evenlater hun trainer op de schouders.

De strenge, stoïcijnse Adriaanse -vaak vergeleken met Van Gaal - liet zich niet verleiden tot demagogische teksten. Met Co naar Tokio,zongen vijfhonderd supporters uitvolle borst. In de Japanse hoofdstad wordt elk jaar om de wereldbeker gespeeld.

De meeste spelers keken al vooruit naar een nieuw Europees avontuur. Na de kansloze uitschakelingin het UEFA-Cuptoernooi doorBetis Sevilla zijn ze gebrand op revanche. Ze dromen niet alleen vanverre stranden en volle stadions.

"Geef mij maar Racing Genk",sprak middenvelder Arts met gevoel voor overlevingskansen. Demeeste spelers denken aan hun marktwaarde, die door de deelname aan de Champions League normaal gesproken flink zal stijgen.

Het hoogste podium is voor de moderne profs niet alleen een sportieve uitdaging maar ook een investering in de toekomst.

Daarom blijft de Marokkaansehuurling Ramzi, die nog een jaarwordt uitgeleend door zijn Italiaanse werkgever Udinese, het liefstbij Willem II. "Ajax en PSV willenmij misschien hebben, maar dieclubs spelen geen ChampionsLeague en kunnen mij geen basisplaats garanderen", verklaardeRamzi. Zijn Tsjechische ploeggenoot Galásek was dezelfde meningtoegedaan, toen hij met de vermeende belangstelling van Ajax werd geconfronteerd. "Er zijn allemaal praatjes, maar ik blijf lieverbij Willem II. Hier kan ik mij goedontwikkelen."

Beide buitenlandse internationals dweepten met hun trainer, diehet circulatievoetbal tot kunstheeft verheven. Volgens de leer vanAdriaanse is balbezit heilig. Bij eenhoog tempo is het spel van WillemII boeiend om naar te kijken. Bijeen laag tempo, zoals gisteren inLeeuwarden, oogt het spel plichtmatig. Hoewel Adriaanse, in degeest van zijn compaan Van Gaal,een andere mening was toegedaan.

"We hebben de verdediging vanCambuur stuk gespeeld. Die goalskonden niet uitblijven", doceerdede oud-gymleraar.

Willem II beleefde na een matige start een opleving in de tweedecompetitiehelft. De club bleef nade winterstop ongeslagen en leedalleen in de streekderby tegenNAC puntenverlies. Door devormcrisis bij Ajax en PSV is detweede plaats van Willem II eenjuiste afspiegeling van de actuelekrachtsverhoudingen. Adriaansesprak van een "unieke en eenmalige situatie". Hij noemde de vijfdeplaats een reële doelstelling voorvolgend seizoen. "Ajax en PSVzullen veel gaan investeren om hetverloren terrein in te halen."

Het succes van Willem II is ookhet succes van manager Van Geel,die zich na afloop bescheiden opstelde. Hij hield zich niet bezig met het openen van de champagneflessen, maar regelde vervoer voor reservespelers zonder rijbewijs. Netals Adriaanse heeft Van Geel eenrealistische toekomstvisie. "Weblijven met beide benen op degrond staan. We maken volgendseizoen geen gekke sprongen. Meteen begroting van zestien miljoenzijn we een middenmoter in de eredivisie. Voor de noodzakelijke verbouwing van ons stadion moetenwe de guldens uit alle hoeken engaten halen. Daarom doen we wederom geen grote aankopen."

Van Geel contracteert bij voorkeur goedkope spelers die passenin het systeem met twee vleugelspitsen. Daarbij gaat zijn voorkeuruit naar voetballers uit de Beneluxof buitenlanders met een talenknobbel. Tijdens het feestgedruisin de kleedkamer klonken Hollandse smartlappen uit de mondvan de Gambiaan Ceesay en de Argentijn Bombarda. Doelman VanFessem, de enige Tilburger in deselectie, corigeerde hen op taalfou ten. Om vervolgens in een soort Esperanto de lachers op zijn hand tekrijgen.

De sfeer bij Willem II is volgensingewijden nog nooit zo goed geweest als onder de strenge Adriaanse. Hij verwijdert de rotte appels en koestert de toffe peren in deselectie. Toen de koffiejuffrouwwerd betrapt op roddelen, mochtze meteen vertrekken. Toen deThaise verdediger Prommayondankzij de bemoeienis van een tv-programma werd herenigd metzijn vader, zorgde Adriaanse vooreen spontaan feest in de kleedkamer.

Om de collectieve geest verderaan te wakkeren, brachten de supporters van Willem II gistermiddag het clublied ten gehore. DeAmsterdammer Adriaanse stonderbij, keek ernaar en luisterde aandachtig.

Hup Willem II stoere kerels, detrots van het voetballand, denk aanje roem en glorie, denk aan je vriendschapsband.

Willem II had aanvankelijk veel moeite met het opportunistische spel van Cambuur, dat niet meer kon degraderen en voor de winstpremie speelde. Cambuur kreeg de beste kansen, maar de aanvallers van de thuisclub schoten naast of over het doel van de tegenstander. In de tweede helft kreeg Willem II meer grip op het middenveld. Een kwartier voor tijd scoorde Galásek met een diagonaal schot in de verre hoek. Zes minuten voor het eindsignaal rondde invaller Hermes een voorzet van invaller Sanou doeltreffend af.

NRC Webpagina's
17 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
Robeco Rentemaxx
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)