U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historisch overzicht van het conflict.


Albanese leiders geëxecuteerd
BRUSSEL, 29 MAART. Enkele Albanese leiders uit Kosovo, onder wie Fehmi Agani, zijn zondag geëxecuteerd. Dit meldt de NAVO. Volgens NAVO-woordvoerder David Wilby hebben betrouwbare bronnen bericht dat Agani, die deel nam aan de vredesbesprekingen in Frankrijk, en vier andere prominente Albanezen zondag zijn vermoord. Onder hen bevond zich ook Baton Haxhiu, de hoofdredacteur van de belangrijkste Kosovo-Albanese krant Koha Ditore. (Reuters)


Gesprek met Fehmi Agani over Kosovo:

'Geen dialoog zolang het schieten duurt'


De Albanezen van Kosovo hebben de dialoog met de Serviers afgebroken wegens het militaire offensief van de Serviers in west-Kosovo. ,,We praten pas verder als het schieten stopt'', zegt Fehmi Agani, lid van het onderhandelingsteam van de Albanezen.

Door onze redacteur COEN VAN ZWOL

PRISTINA, 5 JUNI. ,,Voorlopig stokt de dialoog tussen de Albanezen en de Serviërs. Waarover moeten we het nu hebben? Over het tellen van de doden? We houden er rekening mee dat Servië de dialoog misbruikt om de escalatie van geweld in Kosovo te vergoeilijken. De Amerikanen willen dat we doorpraten, maar ze moeten ons begrijpen. Zet CNN maar aan en kijk naar de stroom vluchtelingen in Albanië.''

De gevechten rond Decani in west-Kosovo maken voorlopig een eind aan de dialoog tussen de Serviërs en Kosovo-Albanezen. Voorlopig, aldus Fehmi Agani, leider van de gematigde factie binnen de LDK, de Democratische Liga van Kosovo, de belangrijkste partij van de Albanezen in Kosovo. Agani is een invloedrijk adviseur van LDK-leider Ibrahim Rugova. Hij is ook lid van het Albanese team dat met de Serviërs onderhandelt. De Joegoslavische president Milosevic, zegt Agani, beseft heel goed dat hij uiteindelijk met ons moet onderhandelen. ,,Hij wil dat doen uit een positie van kracht, zodat hij de uitslag kan dicteren. Dat is niet acceptabel. We praten pas verder als het schieten stopt.'' Vanaf het terras van restaurant Pëllumbë, negen verdiepingen boven de straten van Pristina, kijkt Agani uit over de duizenden Albanezen die zich verzamelen voor een betoging. 'Help help help NAVO', staat op spandoeken. De leuzen gaan naadloos in elkaar over. 'Drenica, Drenica', 'UK, UK', 'Rugova, Rugova'.

Wat is het doel van de huidige Servische aanvallen rond Decani? Wil Milosevic een cordon sanitaire langs de Albanese grens creeëren en het UK afsnijden van wapens en vrijwilligers?

,,Er zijn niet alleen militaire elementen in het geding. Milosevic wil Kosovo voor binnenlandse consumptie graag als een Albanees-Servisch conflict presenteren. En dat terwijl Albanië alles doet om niet betrokken te raken en het conflict vreedzaam op te lossen. Een van de redenen van de huidige crisis is juist die voortdurende politiek van Tirana om de zaak hier te sussen.

Maar er is meer. Tijdens de militaire campagne heeft Milosevic' leger bewust alle vluchtwegen richting Kosovo afgesneden. Vijfduizend vluchtelingen kunnen alleen de bergen in, naar Noord-Albanië. Dat gebied is zelfs naar de maatstaven van het arme Albanië straatarm. De voedseltoevoer wordt een groot probleem. U zult zien wat daarna gebeurt. De Serviërs tonen zich tot vreugde van de internationale gemeenschap bereid onderhandelingen te openen over de terugkeer van de vluchtelingen. Zo kunnen ze het basisprobleem weer even voor zich uit schuiven: een politieke regeling voor Kosovo. U kent Milosevic. Heeft hij een probleem, dan schept hij een nieuw probleem om het vorige te vergeten. Heel handig, maar ook zeer beperkt. De waarde van een politicus blijkt uiteindelijk uit zijn vermogen problemen op te lossen.''

De timing van de operatie lijkt ook handig. Milosevic sloeg toe op een moment dat de pers de verkiezingen in Montenegro versloeg.

,,Hij heeft vele redenen om de aandacht nu weer op Kosovo te vestigen. In Montenegro heeft zijn kandidaat de verkiezingen verloren, hij heeft problemen met de studenten in Belgrado, met de economische malaise in zijn land. En hij heeft opnieuw de aanval geopend op de onafhankelijke media in Servië. Daar besteedt niemand nu aandacht aan. Het bezoek van Ibrahim Rugova aan het Witte Huis was voor Servië bovendien zeer pijnlijk. Milosevic koelt met deze militaire actie ook de woede van de hardliners binnen zijn eigen regering af. De actie rond Decani begon op de dag waarop Rugova president Clinton ontmoette.''

Rugova krijgt veel kritiek, ook uit eigen kring. Een aantal leiders is uit de LDK gestapt en heeft een 'nieuwe LDK' opgericht. Zijn gesprek met Milosevic in Belgrado is zwaar bekritiseerd, ook het feit dat Rugova voor de camera lachte om een grapje van hem.

,,Vergis u niet: de basishouding van de Albanezen is gelijk. Rugova wil een onafhankelijk Kosovo, net als iedereen. Over de middelen om dat doel te bereiken zijn we het oneens. Dat is overkomelijk. President Rugova en zijn premier Bukoshi kunnen al jaren zeer slecht met elkaar overweg. Maar in Washington zaten ze gewoon in dezelfde delegatie.''

Hoe is de verhouding van uw partij, de LDK, met het Kosovo Bevrijdingsleger UK? Op lokaal niveau werkt men nauw samen, hebben wij gemerkt.

,,Ik neem aan dat de LDK hen op dorpsniveau helpt. Luistert u naar de leuzen hier op straat. 'UK, Rugova', in een adem. De aantrekkingskracht van het UK is meer emotioneel dan rationeel. Niemand kan de huidige situatie accepteren, dus is steun voor hun radicale oplossingen begrijpelijk. Maar ik geloof niet dat het UK een verenigd leiderschap heeft. U moet onderscheid maken tussen de soldaten in de loopgraven en hun commandanten. Soldaten denken alleen: 'Kosovo moet vrij'. Hun commandanten hebben misschien politieke ambities, met het argument 'er kan geen dialoog zijn zonder ons'. Maar als we een oplossing vinden die voor het merendeel van de bevolking acceptabel is, komen zij alleen te staan. En zullen zij worden gedwongen die oplossing te accepteren.'' Onder welke voorwaarden kan de dialoog met de Serviërs worden voortgezet? ,,We weigeren een dialoog te houden die de zaak alleen rekt. Als de Servische delegatie naar Pristina komt, zullen ze merken dat ze lege stoelen tegenover zich vinden. Met wie gaan ze dan praten? Bij het volgende gesprek hoop ik ook op een wat serieuzere instelling. Het laatste dat we van de Servische delegatieleider Ratko Markovic hoorden, was te zot voor woorden. Een parlement voor Kosovo, bestaande uit zes kamers: een voor de Montenegrijnen en de Serviërs, een voor de Turken, een voor de moslims, een voor de zigeuners, een voor de natielozen, een voor de Albanezen. Welja.''

NRC Webpagina's
29 MAART 1999( a d v e r t e n t i e s )
Primafoon - Volop voorjaarsvoordeel

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)