U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Filmregisseur Michalkov wil Jeltsin opvolgen


Filmregisseur Nikita Michalkov, die in 1994 een Oscar won, combineert de presentatie van zijn nieuwe film (Ruslands antwoord op Spielbergs 'Saving Private Ryan') met de bekendmaking dat hij president wil worden.

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN

MOSKOU, 15 FEBR. ,,Hij is een Rus, dat verklaart veel...'' Met dat cryptische zinnetje, inclusief de drie puntjes, prijst Nikita Michalkov zijn nieuwste film aan, en vooral ook zichzelf. De 53-jarige regisseur wil zijn Amerikaanse collega Steven Spielberg naar de kroon steken, en als het even kan ook president Jeltsin.

De charismatische Michalkov zal in ieder geval de ster van het Kremlin zijn wanneer op 20 februari De Barbier van Siberië in het 4.500 plaatsen tellende Congrespaleis in première gaat. De Russische politieke en culturele elite kan zich dan laten betoveren door de van patriottisme druipende scène waarin Michalkov zich tot tsaar aller Russen laat kronen. In de rol van imperator Alexander III weliswaar, maar niemand die de symboliek zal ontgaan. ,,Alsof Nikita alvast probeert of de keizerlijke kroon hem past'', schrijft het filmblad Première. Nu het schip Rusland op drift is geraakt, en nog water maakt ook, klinkt de roep om een redder van de natie. Met zijn snor en felle oogopslag en zijn imago als ,,hoeder van het Russische erfgoed'' lijkt Michalkov goed aan dat profiel te voldoen. Eind januari kwam het hoge woord eruit: als het volk mij werkelijk roept, zal ik overwegen mee te dingen naar het ambt van president.

,,Niet dat ik er van houd om over mensen te heersen'', voegde hij haastig toe aan die confessie in The Sunday Times. Maar het hek was al van de dam en in brede kring werd hij meteen op de schouders genomen als een gevierd troonpretendent. Het weekblad Rossiskije Vesti ontlokte de cineast vervolgens de uitspraak dat ,,als er geen goede kandidaten zijn ik mijn eigen krachten zal moeten beproeven'', en sindsdien lijkt de weg terug afgesneden. In de zuilenzaal van uitgeverij Argoementi i Fakti antwoordt de Oscar-winnaar (in 1994 werd zijn Burnt by the Sun uitgeroepen tot beste buitenlandse film) met een minzaam lachje op de vraag wanneer hij heeft bedacht president te willen worden. ,,Het is immoreel en anticonstitutioneel om over opvolgers te spreken terwijl onze president nog leeft'', zegt hij, om zich vervolgens op te werpen als de nieuwe vader des vaderlands. Zonder de plot te onthullen, beweert de maker dat het drie uur durende epos ,,niet gaat over Rusland in de vorige eeuw, maar over hoe het er vandaag de dag aan toe hoort te gaan''. Het land dient zijn waardigheid te hervinden, zijn trots, zijn durf, zijn identiteit. In De Barbier speelt Richard Harris een Iers-Amerikaanse fortuinjager die met een monstrueuze machine (bijgenaamd de barbier) de taiga komt kappen. Een Russische officier voorkomt dat hij's lands rijkdommen plundert.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)