U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pleidooi voor lied in eigen taal


DEN HAAG, 1 FEBR. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) gaat de NOS vragen bij toekomstige songfestivals ervoor te zorgen dat schrijvers en producenten meer Nederlandstalige nummers inzenden. Van der Ploeg zegt het jammer te vinden dat van de 227 inzendingen die hebben meegedongen naar de Nederlandse vertegenwoordiging op het komende Eurovisie Songfestival, het merendeel Engelstalig is.

Een woordvoerster van de bewindsman benadrukt dat het niet aan de staatssecretaris is om de NOS een opdracht te verstrekken. ,,De NOS is tenslotte geen staatsomroep. Maar de staatssecretaris kan wel wijzen op het grote aantal Engelstalige liedjes dat dit jaar is ingezonden en hij kan de NOS ook gewoon vragen ervoor te zorgen dat er volgend jaar meer Nederlandstalig werk wordt ingestuurd.''

D66-Kamerlid Dittrich stelde de bewindsman vrijdag vragen, omdat Nederland een Engelstalig liedje afvaardigt naar het Eurovisie Songfestival. Dat wordt gehouden op 29 mei in Jeruzalem. De deelnemende artiesten hoeven dit jaar niet meer in hun landstaal te zingen. Prompt heeft de NOS slechts Engelse songs voor het nationaal songfestival geselecteerd. Een 'bloody shame', vindt Dittrich, die Van der Ploeg opriep zijn invloed aan te wenden ten faveure van het Nederlandse of Friese lied. Dittrich vindt dat de Nederlandse taal en identiteit het heeft moeten afleggen tegen commerciële overwegingen. Volgens de NOS heeft de - geheime - selectiecommissie alleen gelet op kwaliteit. ,,De taal is geen selectiecriterium geweest en commerciële overwegingen hebben geen enkele rol gespeeld'', bezweert NOS-woordvoerder Fred de Vries, die overigens bevestigt dat de platenindustrie is vertegenwoordigd in de commissie. ,,Uiteindelijk gaat het maar om één ding: dat het uitgekozen liedje straks hoog kan eindigen.'' (ANP)

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)