|
|
|
NIEUWSSELECTIE VVD
|
H O O F D A R T I K E L :
Politiek en kunst
De kandidatuur van Bolkestein is door wethouder Van der Giessen (D66) voorzichtig in de week gelegd, mede omdat de beoogde voorzitter brede steun wilde voordat hij 'ja' zou zeggen. Haar voorkeur voor de ex- partijleider van de VVD was niet onzinnig. Bolkestein heeft zijn wortels in Amsterdam, kan wellicht van alles en nog wat verweten worden maar géén gebrek aan belangstelling voor kunst en cultuur - een schaars goed onder bestuurders - en heeft zich in zijn laatste functie bovendien een bekwaam 'netwerker' getoond. De PvdA heeft zich in dit polderproces niettemin tegen Bolkestein uitgesproken. Het officiële motief is nu dat de liberaal té politiek is om zo'n adviescollege te kunnen leiden. Volgens GroenLinks, in Amsterdam een geduchte machtsfactor, zouden zelfs de meningen van Bolkestein een reden zijn om zijn kandidatuur te blokkeren. Bedoeld wordt dat de VVD'er afgelopen jaren heeft geprobeerd een discussie te ontketenen over de multiculturele samenleving. Dat zou slecht zijn gevallen in de 'Marokkaanse gemeenschap', aldus een raadslid van GroenLinks, die er voor de zekerheid aan toevoegde dat Amsterdam nu eenmaal een 'linkse' stad is.
NADAT HEM DUIDELIJK was geworden dat er verzet was tegen zijn nieuwe functie, heeft Bolkestein zich teruggetrokken. Was dat verstandig? Het antwoord op die vraag is dubbel: ja én nee. Ja, omdat het voorzitterschap van de Kunstraad in Amsterdam - hoe je wendt of keert nog steeds de culturele hoofdstad van Nederland - niet gepolitiseerd mag worden. Dat is in het verleden al te vaak gebeurd. Nee, omdat het niet wijs is al te snel de handdoek in de ring te gooien. Toen de schrijver W.F. Hermans medio jaren tachtig in Amsterdam volgens het college van B&W niet meer welkom was, omdat hij zich als gastdocent in Zuid-Afrika niet afdoende tegen het apartheidsbewind zou hebben gekeerd, was er een theater in Amsterdam - dat notabene als 'links' bekend stond - dat de auteur uitnodigde voor een discussie-avond met publiek. De politie moest de bijeenkomst beschermen. Maar daarna was wel duidelijk dat kunst geen stemhokje mag zijn waar iedereen kan meekijken.
DE LIBERALEN in Amsterdam hebben zich gisteravond neergelegd bij het oordeel van hun coalitiepartners PvdA en GroenLinks. Dat is jammer. De VVD had het feitelijke veto tegen Bolkestein niet moeten aanvaarden. De PvdA mag nu dan in haar gelijk zijn gestaafd, dat betekent niet dat ze ook gelijk heeft. Amsterdam oogt volgens partijpolitieke maatstaven wellicht links maar is uiteindelijk veel pluriformer dan de PvdA veronderstelt. De leiding van de sociaal-democraten, met name loco- burgemeester Van der Aa, zou er goed aan doen om die notie tot zich te laten doordringen en zichzelf een halt toe te roepen. Zo niet, dan zouden Van der Aa en de partijgenoten die hem steunen wel eens dezelfde fouten kunnen begaan als die zelfingenomen voorgangers die begin jaren negentig hardhandig zijn weggestemd.
|
NRC Webpagina's
9 JANUARI 1999
|
Bovenkant pagina |