U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )       
Renault Laguna
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
PSV
Ajax
Arena
PSV en grasmat blijven Ajax in Arena dwarszitten

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
AMSTERDAM, 16 NOV. Ajax heeft in de Arena twee grote kwelgeesten: de grasmat en PSV. Ze brengen de landskampioen telkens uit zijn evenwicht in z'n eigen hypermoderne bolwerk. Ook gisteravond speelden beiden Ajax weer parten. Ondanks een wervelende tweede helft moest de Amsterdamse ploeg daardoor genoegen nemen met een gelijkspel (2-2). Een nederlaag in de achtervolging op de concurrentie.

Morten Olsen klaagde na afloop van de bezienswaardige wedstrijd geenszins over de geblesseerde spelers waarover hij niet kon beschikken. Met Litmanen (achillespees), Arveladze (knie) en Babangida (hamstring) ontbrak zo'n beetje de hele aanvalslinie. Hij benadrukte ook niet de opeenstapeling van verdedigingsfouten waardoor Ajax voortdurend achter de feiten aanliep. De Deen veroordeelde evenmin de roekeloze schop van Dani in het gelaat van Lodewijks, een staaltje van zinloos geweld waardoor de doelman van PSV een zware hersenschudding opliep. Dit beschouwde Olsen als een bedrijfsrisico. Nee, dat Ajax geen overwinning had behaald was de schuld van het veld. De grasmat lag er inderdaad weer belabberd bij. Met veel kale plekken en gladde stukken. Die bezorgen volgens Olsen de Ajacieden een gebrek aan zelfvertrouwen. De moed zinkt de technisch begaafde voetbalmiljonairs al bij voorbaat in de schoenen als zij zien hoe hun werkvloer erbij ligt.

Olsen: ,,De spelers worden onzeker bij het aannemen van de bal. Een voetballer is ook maar van vlees en bloed. Wij willen de bal een of twee keer raken. Snelle balcirculatie is op dit veld totaal onmogelijk. Hier kun je alleen vechtvoetbal op spelen. Wij kunnen ook wel winnen door het leveren van strijd, maar we hebben nog andere kwaliteiten die we zo niet kunnen benutten. We kennen momenteel geen thuisvoordeel.''

De woorden van de oefenmeester waren tevens een pleidooi voor een nieuwe grasmat. Dat gaat hij vandaag voorstellen aan het bestuur van Ajax en de directie van de Arena. ,,Want we willen ons de komende weken ook nog kwalificeren voor de kwartfinales van de Champions League. Op 25 november wacht het duel met Croatia Zagreb dat we moeten winnen. In deze situatie krijgt elke tegenstander die in de Arena komt en op de counter speelt de ruimte en de kansen om van ons te winnen.'' Of de directie van de Arena opnieuw wil investeren in een grasmat valt te bezien. De huidige mat is net een maand oud. De graszoden zijn echter mede door het weer en door gebrek aan licht nooit aangeslagen. Na de laatste thuiswedstrijd op 12 december gaat het gras sowieso op de mesthoop, want dan wordt de Arena omgetoverd tot een ijspaleis.

Het zijn perikelen die Ajax nooit heeft voorzien toen het de prachtige biljartlakens van De Meer en het Olympisch Stadion vaarwel zei. Maar je kunt er ook een obsessie van maken. Het veld kon gisteravond moeilijk de schuld worden gegeven van de defensieve blunders die PSV twee keer een voorsprong bezorgden. Even vaak was Witschge erbij betrokken. Aangezien Ajax een man-meer-situatie op het middenveld wilde hebben, speelde het met drie verdedigers. De halfspelers Ronald de Boer en Witschge moesten hun directe tegenstanders, respectievelijk Fuchs en Iwan, afstoppen zonder rugdekking. Dat ging Witschge slecht af. In de achtste minuut liet hij zich reeds verrassen door Iwan die na een kopbal van Van Nistelrooy geheel vrij op Van der Sar kon afgaan. De doelman van Oranje bleef vastgenageld in zijn doel staan en Iwan tikte de bal met links in het doel.

Nadat Wamberto een van de weinige kansen van Ajax had verzilverd, gelanceerd door een afgemeten pass van Ronald de Boer waarop PSV'er Oyen zich verkeek, kwam de ploeg van Olsen opnieuw op achterstand. Het applaus van de tribunes voor een paar leuke combinaties achterin met een hoog showelement was nog niet verstomd of Witschge verspeelde de bal aan een tegenstander. Frank de Boer verzorgde de volgende slapstick, waarvan Van Nistelrooy profiteerde. De beste aankoop van PSV van de laatste jaren behield het overzicht en stelde Nilis in staat om te scoren.

Pas na een minuut of tien in de tweede helft zag Olsen in dat Sier gekoppeld moest worden aan Iwan. Ajax blijkt nog niet voldoende uitgebalanceerd om tegen een ploeg als PSV met drie verdedigers te opereren, zoals onder Van Gaal. De teruggekeerde veteraan Blind vormt met de eveneens niet al te snelle maar wel talentvolle Splinter nog geen flitsende combinatie die corrigerend kan optreden.

In de rust liet Ajax bovendien Benni achter in de kleedkamer en mocht de 19-jarige Brutil Hosé debuteren. Olsen heeft zich de kritiek op het gebrek aan kansen dat de Ajax-jeugd onder zijn bewind krijgt kennelijk aangetrokken, want na Splinter gaat hij nu ook deze centrumspits mogelijkheden geven op het hoogste niveau. Hosé zorgde voor meer beweging voorin, toonde zich redelijk balvast en zou wellicht volgens de oude Ajax-traditie bij zijn debuut zelfs hebben gescoord als doelman Waterreus hem niet buiten het strafschopgebied had getorpedeerd. De veel geschorste sluitpost kon terecht vertrekken.

PSV dat in de eerste helft ondanks het magere optreden van nieuwkomer Dirkx nauwelijks kansen weggaf, wwerd in een groot deel van de tweede helft opgejaagd. Vooral na de gelijkmaker van Frank de Boer, die een corner van broer Ronald via Waterreus, de paal en het hoofd van Fuchs in het net zag belanden. In het resterende half uur kon Ajax de zege niet meer afdwingen. ,,De bal ging te weinig van links naar rechts of andersom'', meende Blind. Dat mocht spelmaker Dani zich aantrekken. Na vier zeges liep ook het vijfde bezoek van PSV aan de Arena qua resultaat goed af voor de Eindhovense ploeg.

De Wet van Murphy (als iets fout kan gaan, gaat het ook fout) die coach Robson onlangs aanhaalde lijkt dit seizoen vooral van toepassing op de keepers van PSV. Patrick Lodewijks, vorige week nog van het veld gezonden tegen FC Kaiserslautern, stond gisteravond als vervanger voor de weggestuurde Waterreus nog geen tien minuten onder de lat bij PSV toen hij vol in het gelaat werd getroffen door de uitgestoken schoen van Dani.

Het bloed gutste uit het hoofd van de tweede doelman. De wond werd door verzorger Van den Heuvel met een paar krammen gedicht. Lodewijks kreeg een nat doekje mee tegen de zwelling en het bloeden. In het Sint Anna-ziekenhuis van Geldrop bleek later na onderzoek dat de doelman een zware hersenschudding had opgelopen. ,,Er zijn echter geen verdere afwijkingen geconstateerd'', zei een woordvoerder van PSV. Lodewijks bleef afgelopen ter observatie in het ziekenhuis. Zeker is dat hij enkele weken uit de roulatie is.

Trainer Robson wilde Lodewijks na de botsing van het veld halen. Dan had een veldspeler het doel moeten verdedigen. Robson: ,,Ik zei tegen onze dokter (Van den Hoogenband, red.): 'Als hij van het veld moet, haal hem eraf.' Maar volgens de dokter kon Patrick nog wel even verder.'' Robson was verbolgen over arbiter Uilenberg die het vergrijp van Dani slechts met geel bestrafte. De Portugees had zonder meer rood verdiend, want hij kon de bal die Lodewijks al omklemde nooit meer raken. Robson: ,,Jammer want ik vond Uilenberg erg goed fluiten. Zo'n actie kan iemand zijn leven of zijn hersens kosten. De speler en de scheidsrechter zouden dat moeten weten.''

NRC Webpagina's
16 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Koerswinststapelaar - Nu extra aftrek post
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)