U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Baan: claim in VS te gek voor woorden

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 19 OKT. De groep Amerikaanse aandeelhouders die vrijdag een rechtszaak tegen Baan heeft aangespannen bestaat volgens de automatiseerder slecht uit één persoon. Daarom neemt Baan de aanklacht nauwelijks serieus.

Volgens Baan, dat vorige week tot grote verrassing van de financiële wereld bekendmaakte dat het bedrijf in de rode cijfers is beland, gaat het om een vrouw die begin deze maand vijf aandelen Baan heeft gekocht die toen zo'n 22 dollar per stuk kostten. Baan spreekt van een opportunistische claim ,,die te gek is voor woorden''. Omdat deze zaak nu onder de rechter is, wil Baan verder geen commentaar geven.

Drie ingeschakelde advocatenkantoren betichten Baan ervan dat het bedrijf vanaf 30 januari misleidende mededelingen heeft gedaan over de gang van zaken bij de automatiseerder. Toen afgelopen maandag een winstwaarschuwing werd gegeven daalde de koers van het aandeel met zo'n 35 procent. Sinds april dit jaar is de beurswaarde met ruim 16 miljard gulden gedaald tot 4 miljard.

Tevens worden topmensen van het concern, zoals de oprichters Jan en Paul Baan, ervan beschuldigd te hebben gehandeld met voorkennis. Voorafgaande aan de winstwaarschuwing zouden grote pakketten aandelen zijn verkocht.

Volgens directeur P. de Vries van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) gaat het bij Baan om een principiële zaak en maakt het niet uit hoeveel aandeelhouders achter de beschuldiging zitten. ,,Net als bij de winstwaarschuwingen bij ING en ABN Amro heeft Baan ook lange tijd gedaan alsof er niets aan de hand is. Eind juli was Baan het nog eens met de winstprognoses van analisten en het is niet geloofwaardig dat het verlies zo snel is gekomen.''

De belangenbehartiger van aandeelhouders heeft nog geen concrete plannen om naar de rechter te stappen. ,,Ik vind dat een bedrijf altijd eerst de gelegenheid moet krijgen om de gang van zaken toe te lichten. Verder ligt het op het pad van de Amsterdamse effectenbeurs om bedrijven aan de meldingsplicht te houden. Beleggers wachten nu gespannen de derde-kwartaalcijfers af. Dat zou helemaal niet nodig zijn, want eventuele tegenvallers hadden allang bekend gemaakt moeten zijn.''

Volgens Robert Gaudi, secretaris van de raad van bestuur, zal Baan de claim met alle middelen bestrijden. Hoewel de aanklacht van één aandeelhouder afkomstig is, kan de kwestie Baan vele miljoenen kosten. Ook andere aandeelhouders kunnen een beroep doen op eventuele schadevergoeding.

NRC Webpagina's
19 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)