U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oorlogsmisdadigers vragen studiebeurs
UTRECHT, 3 OKT. Jaarlijks melden zich een twintigtal vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit onder meer Afghanistan bij het UAF-studiefonds met een aanvraag voor een beurs. Dit zegt directeur Kees Bleichrodt van het UAF, het University Assistance Fund in Utrecht dat vluchtelingen in Nederland geld geeft voor hun opleiding. De vermoedelijke plegers van oorlogsmisdaden die in Nederland willen studeren, beschikken volgens de directeur over een verblijfsvergunning omdat de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) fouten heeft gemaakt. Asielzoekers van wie wordt vermoed dat ze betrokken waren bij oorlogsmisdrijven en schendingen van de rechten van de mens hebben volgens VN-verdragen, ook door Nederland ondertekend, geen recht op een vluchtelingenstatus.

Rondom Schiphol dreigt 'regelrechte bestuursramp'
ROTTERDAM, 3 OKT. Als alle belanghebbenden in de Schipholdiscussie niet heel snel concrete onderhandelingen met elkaar openen, dreigt er een ,,regelrechte bestuursramp'' in Nederland. Dat zegt prof. R. in 't Veld vandaag in deze krant. In 't Veld was voorzitter van de onafhankelijke commissie die het kabinet begin dit jaar adviseerde over de geluidshinder op Schiphol. De bestuurskundige waarschuwt voor een ,,diepgeworteld maatschappelijk conflict'' als er op korte termijn geen overeenstemming wordt bereikt tussen de luchtvaartsector, overheid en de milieubeweging over de grenzen voor Schiphol. ,,Iedereen praat over het vliegveld in zee, maar dat is toekomstmuziek. Er moet nú heel snel wat gebeuren'', aldus de bestuurskundige.

Gouden Kalf voor Peter Delpeut en Fatima Ouazanni
UTRECHT, 3 OKT. Op de slotavond van het Nederlands Filmfestival is 'Felice...Felice...' van regisseur Peter Delpeut bekroond met het Gouden Kalf voor de beste lange speelfilm. De prijs voor de beste lange documentaire ging naar de Nederlands/Marokkaanse regisseur Fatima Jebli Ouazanni voor 'In het huis van mijn vader'.

Cohen: wachtlijst voor asielzoekers
DEN HAAG, 3 OKT. Het kabinet is het in hoofdlijnen eens over de invoering van wachtlijsten voor asielzoekers. Staatssecretaris Cohen (Justitie) moet zijn plan wel de komende week nader uitwerken. Nieuw aangekomen asielzoekers worden volgens het plan niet direct opgenomen in de procedure, maar moeten enige tijd ,,voor zichzelf zorgen'', aldus Cohen.

Banenplan jonge Oost-Duitsers
BONN, 3 OKT. De SPD en de Groenen willen zo snel mogelijk een programma uitvoeren om 100.000 werkloze jongeren in vooral Oost-Duitsland aan een baan of stageplaats bij een bedrijf te helpen. Daarover zijn beide partijen het eens geworden na een eerste gesprek over een te vormen rood-groene regering.

WE wil KBB niet doorverkopen
ROTTERDAM, 3 OKT. Het detailhandelsconcern WE International heeft geen plannen om de warenhuizen van de Bijenkorf en de Hema te verkopen, mocht het concern er in slagen om het moederbedrijf KBB over te nemen. Dat zegt WE-topman R. de Waal.

BZ ontraadt reis naar Joegoslavië
DEN HAAG, 3 OKT. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders naar Joegoslavië te reizen. Nederlanders die zich daar al bevinden wordt geadviseerd het land te verlaten.

NRC Webpagina's
3 OKTOBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)