U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederland 'laks' bij vervolging van oorlogsmisdrijven
ROTTERDAM, 26 SEPT. Van het voornemen oorlogsmisdadigers op Nederlands grondgebied actief te vervolgen en te berechten is tot nu toe niets terechtgekomen. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen bij justitie en wetenschappers. Nederland loopt daarmee achter bij andere Europese landen. Daar werden de laatste jaren wel enkele oorlogsmisdadigers uit ex-Joegoslavië veroordeeld, van wie één tot levenslang. Sinds de oprichting van het Joegoslavië Tribunaal in 1993 doen West-Europese landen ook zelf onderzoek naar oorlogsmisdadigers op hun grondgebied. Nederland, dat het Tribunaal huisvest, zou vanaf 1994 oorlogsmisdadigers gaan vervolgen. Sindsdien is er nog tegen geen enkele verdachte vluchteling vervolging ingesteld. Volgens een aantal wetenschappers en betrokkenen bij de opsporingen is het uitblijven van vervolging te wijten aan het openbaar ministerie. Jurist Menno Kamminga, rapporteur van de International Law Association op het gebied van oorlogsmisdadigers, zegt dat Nederland tot nu toe ,,te lamlendig'' is geweest.

Zie ook: Vervolgd wordt er niemand (Zaterdags Bijvoegsel, 26 sept. 1998)

KLM waarschuwt: winst valt lager uit
ROTTERDAM, 26 SEPT. Na Koninklijke Olie en Philips is KLM de derde grote Nederlandse multinational die heeft gewaarschuwd voor een lagere winst dan was voorspeld. Als oorzaken noemt KLM de staking bij Northwest Airlines en de Azië-crisis. De KLM maakte dit gisteren bekend nadat de handel op de Amsterdamse effectenbeurs was beëindigd. Maar beleggers leken al een voorschot te hebben genomen op het slechte nieuws. Het aandeel verloor gisteren 2,30 gulden op 55,20, een verlies van vier procent.

Tobback houdt ontslag na druk regering in beraad
BRUSSEL, 26 SEPT. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Louis Tobback, houdt zijn voorgenomen ontslag tot vanavond in beraad. Dat heeft hij gisteren toegezegd aan de regering, die er op aandrong dat hij nog eens over zijn aftreden zou nadenken.Tobback diende donderdagavond zijn ontslag in wegens fouten van de rijkswacht rond de uitzetting van een asielzoekster die dinsdag overleed.

Serviërs Bosnië kiezen Poplasen
BOEDAPEST, 26 SEPT. De extreem-nationalistische Nikola Poplasen wordt de nieuwe president van de Bosnische Serviërs. De leider van de Servische radicale partij in Bosnië versloeg de zittende president en favoriet van de internationale gemeenschap, Biljana Plavsic.

Opnamen Tripp en Lewinsky vrij
WASHINGTON, 26 SEPT. De justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vannacht besloten een gekuiste versie van de bandopnamen van de gesprekken tussen Monica Lewinsky en Linda Tripp vrij te geven. De bandjes brachten het onderzoek van speciale aanklager Kenneth Starr naar de relatie tussen president Clinton en Monica Lewinsky op gang.

Zie ook: Dossier Clinton en het Starr Report.

Drie opleidingen predikanten dicht
ROTTERDAM, 26 SEPT. Drie van de zes predikantenopleidingen in Nederland worden opgeheven. De opleidingen, die kampen met een tekort aan studenten en docenten, moeten zo doelmatiger worden. Dit is de aanbeveling van de gezamenlijke synode van de drie 'Samen op weg-kerken'.

Van Westerloo weg bij 'Groene'
AMSTERDAM, 26 SEPT. Hoofdredacteur Gerard van Westerloo (55) van het weekblad De Groene Amsterdammer is na een dienstverband van een jaar onverwachts opgestapt.

Asielzoekers in huurwoningen
DEN HAAG, 26 SEPT. De gemeente Rotterdam overweegt circa duizend asielzoekers en mensen met een verblijfsvergunning onder te brengen in driehonderd huurwoningen.

NRC Webpagina's
26 SEPTEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)