U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Oliegiganten BP en Amoco fuseren
ROTTERDAM, 12 AUG. British Petroleum (BP) en zijn Amerikaanse branchegenoot Amoco gaan fuseren en vormen samen een nieuw concern dat de derde plaats inneemt op de lijst van grootste Westerse oliemaatschappijen. In omvang gaat het volgens de partners om de grootste industriële fusie die ooit heeft plaatsgehad, met een aandelenruil ter waarde van 48 miljard dollar (bijna 100 miljard gulden). De laatste grote industriële overname was die van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler door het Duitse concern Daimler-Benz voor 36 miljard dollar.

Licht herstel op Europese beurzen
ROTTERDAM, 12 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend ten dele hersteld van de koersval van gisteren. Met name het opkrabbelen van de Japanse yen en het meevallende verlies op Wall Street gaven de belegger weer moed. Ook de andere beurzen in Europa toonden herstel. De AEX-index, waarin de belangrijkste fondsen in Amsterdam zijn opgenomen, noteerde tegen het middaguur 1142,98 punten, 1,6 procent hoger dan het slot van gisteren. Toen was de AEX met 3,7 procent gedaald en bereikte de yen het laagste koersniveau sinds 1990. Ook de beurs in Frankfurt zag de toonaangevende DAX-index (plus 2 procent) vanochtend licht herstellen na het verlies van bijna 4 procent gisteren.

Suu Kyi weer tegengehouden door troepen
RANGOON, 12 AUG. Birmese veiligheidstroepen hebben oppositieleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi vanmorgen tegengehouden terwijl zij op weg was naar aanhangers in West-Birma. Suu Kyi, die van het regime Rangoon niet mag verlaten, werd onlangs zes dagen lang door het leger in haar auto 'gegijzeld' toen zij aanhangers elders in het land wilde ontmoeten.

Succes Talibaan: Moskou ongerust
MOSKOU, 12 AUG. Het militaire succes van de fundamentalistische Talibaan in het noorden van Afghanistan verontrust Rusland en de Centraal-Aziatische republieken. In Rusland noemde gisteren een woordvoerder de opmars van de Talibaan ,,een serieuze bedreiging'' van de Russische grens en die van het GOS.

Suriname wil topoverleg
DEN HAAG, 12 AUG. President Wijdenbosch van Suriname heeft gisteravond in het parlement in Paramaribo gezegd dat hij streeft naar topoverleg met Nederland. Hij wil niet dat de relatie tussen Suriname en Nederland ,,in duisternis verder gaat''.

Israel doet mee aan VN-beraad
TEL AVIV, 12 AUG. Onder zware Amerikaanse druk heeft Israel zijn verzet opgegeven tegen deelname aan de beraadslagingen van een VN-commissie die een verdrag opstelt tegen de productie van plutonium en verrijkt uranium voor vervaardiging van atoomwapens.

Oplichting via Internet
ROTTERDAM, 12 AUG. Het Landelijk Rechercheteam heeft twee mannen in Den Haag en Amsterdam aangehouden op verdenking van een poging tot oplichting met creditcards via Internet. Met behulp van een fictieve winkel op het wereldwijde computernetwerk zouden zij getracht hebben creditcardmaatschappijen voor in totaal 16 miljoen gulden op te lichten.

Voorzitter SER
DEN HAAG, 12 AUG. Oud-minister van VROM Margreeth de Boer wordt door werkgevers- en werknemersorganisaties gezien als de ideale kandidaat voor het voorzitterschap van de Sociaal Economische Raad (SER). De functie is vacant omdat de voormalige SER-voorzitter Klaas de Vries als minister van Sociale Zaken is toegetreden tot het tweede kabinet-Kok.

NRC Webpagina's
12 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)