U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 




  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
AsiaGateway


Winst van Boeing loopt sterk terug


SEATTLE, 24 JULI. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is het tweede kwartaal met een forse winstdaling (46 procent) geconfronteerd. Het concern noteerde een nettoresultaat van 258 miljoen dollar (ruim 516 miljoen gulden) vergeleken met 476 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet nam toe van 12,3 miljard tot 13,4 miljard dollar. De winstvermindering vloeide voort uit ,,aanzienlijk'' lagere marges op verkeersvliegtuigen, aldus Boeing-president-directeur Phil Condit gisteren. Ook heeft Boeing een bedrag opzijgelegd voor de beëindiging van de MD-11. Verder joeg de vertraagde aflevering van de nieuwe generatie 737-toestellen de fabrikant op kosten.

Over de eerste zes maanden slonk de winst nog veel harder. Boeing haalde niet meer dan 308 miljoen dollar binnen vergeleken met 1.016 miljoen in het eerste halfjaar van 1997. De omzet nam toe van 22,7 miljard tot 26,3 miljard dollar.

Het concern voerde in de eerste helft zijn produktie van verkeersvliegtuigen flink op van 183 tot 247 toestellen. Over het hele jaar mikt Boeing op 550 machines, waarvan 230 van de nieuwe modellen 737 en 777. Het uiteindelijke aantal hangt ervan af in hoeverre de fabrikant in Seattle in staat is de productie aan te passen aan zijn plannen.

Afgelopen najaar moest Boeing de productie van de 747 en de nieuwe 737 meer dan een maand stilleggen wegens problemen bij de aanvoer van onderdelen van toeleveranciers en met uit de hand lopend overwerk van personeel. In verband met deze produktieproblemen trof het concern ten laste van het boekjaar '97 een voorziening van 1,8 miljard dollar. Voor '98 voorzag het bestuur nog eens een voorziening van 800 miljoen dollar.

Daarbij moet Boeing ook nog ongeveer twintig toestellen uit zijn voorraad zien kwijt te raken. De meeste hiervan waren bedoeld voor klanten uit Azië die getroffen zijn door de recessie in hun regio.

Die financiële crisis, waarvan vooral de verkoop van de 747 te lijden heeft, de aanhoudende prijsdruk en de produktieproblemen zijn de grootste onzekerheden voor de rest van dit jaar. De winstraming luidt nu 1 miljard dollar bij een omzet van 56 miljard dollar.

Verder wil Phil Condit de winstgevendheid fors opkrikken. Het resultaat in verhouding tot de omzet, dat over 1998 uitkomt op 2 procent, zal in 1999 naar 3 4 procent klimmen. Uiteindelijk streeft de Boeing-topman naar een netto marge van 7 procent. (AP,DPA,KRF)

NRC Webpagina's
24 JULI 1998

Correctie beurscijfers

ROTTERDAM, 23 JULI. Afgelopen zaterdag, 18 juli, zijn op de beurspagina's onder andere in het overzicht Aandelen binnenland, door een computerstoring bij de leverancier verkeerde gegevens vermeld. Donderdag 23 juli zijn op pagina 14 van de krant (de tweede pagina van de rubriek Economie) de juiste gegevens afgedrukt, met de hoogste en laagste noteringen van aandelen vorige week. Dit overzicht kon helaas niet op onze website worden geplaatst.

Lezers die niet op de krant zijn geabonneerd kunnen een afdruk van het overzicht thuisgezonden krijgen, schriftelijk aan te vragen bij Redactie Economie NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of per e-mail: mulder@rs.nrc.nl

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)