U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

NRC Webpagina's
23 JULI 1998




  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Asia Gateway


ASML ziet winst dit jaar fors dalen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 23 JULI. ASM Lithography, leverancier van machines voor de chipfabricage, verwacht voor dit jaar een substantieel lagere nettowinst dan in '97. In '97 verdiende het bedrijf 329 miljoen gulden. Vooral door de zeer slechte chipmarkt en de crisis in Azie verwacht ASML in de tweede helft van dit jaar een lagere omzet.

In de eerste helft van dit jaar vielen de resultaten eigenlijk nog mee. De nettowinst kwam uit op 140 miljoen tegen 147 miljoen (exclusief buitengewone baten 116 miljoen) in dezelfde periode van 1997. De omzet steeg wel sterk, van 767 miljoen naar ruim 1 miljard gulden.

Bestuursvoorzitter W. Maris toonde zich vanochtend tevreden over de cijfers over het eerste halfjaar, gezien de zwakke markt voor halfgeleiders - vooral geheugenchips - en de situatie in het voor ASML belangrijke Azië. Hij voorziet wel meer problemen voor het tweede halfjaar. De orderportefeuille is gezakt van 1,6 miljard begin dit jaar tot 1 miljard eind juni, mede door het uitstellen van orders door klanten in Azie.

Begin juni waarschuwde ASML al dat de winst dit jaar lager zal uitvallen. Hoeveel lager precies durfde topman Maris vanochtend nog niet te voorspellen, omdat er volgens hem in de chipindustrie zelf grote onzekerheid is over het moment waarop de groei - die volgens Maris zeker terugkeert - zich herstelt. ASML wil zich in deze onzekere situatie zo flexibel mogelijk opstellen. Aan inkrimping van personeel denkt het in de afgelopen jaren zeer sterk gegroeide bedrijf niet, maar het is wel voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel en doet zijn uiterste best de kosten in de hand te houden. Orders aan toeleveranciers zullen worden getemporiseerd teneinde de nu nog gezonde balansverhoudingen te beheersen. Het aantal werknemers is in de eerste zes maanden nog toegenomen van 2.019 naar 2.333.

ASML wil volgens topman Maris deze minder turbulente periode gebruiken om de groeipijnen van de afgelopen jaren kwijt te raken. Het bedrijf heeft het afgelopen halfjaar minder, maar wel modernere en duurdere chipmachines (scanners) geleverd. Maris: ,,Eigenlijk weet niemand precies wanneer de markt weer aantrekt. Dat kan eind dit jaar zijn of ergens in '99. Het is een beetje hollen of stilstaan. Wij willen klaar zijn voor de volgende groeigolf en we willen ons marktaandeel verder vergroten. Daarom bezuinigen we niet op de ontwikkeling van nieuwe technologieen.'' Circa een derde van het personeel (zo'n 800 mensen) is bij ASML bezig met research. De koers van het aandeel ASML ging vanochtend op de Amsterdamse beurs met circa 8 procent onderuit. Dat leidde tot een koersdaling van ASML van 5,30 naar 58,30.

Correctie beurscijfers

ROTTERDAM, 23 JULI. Afgelopen zaterdag, 18 juli, zijn op de beurspagina's onder andere in het overzicht Aandelen binnenland, door een computerstoring bij de leverancier verkeerde gegevens vermeld. Donderdag 23 juli zijn op pagina 14 van de krant (de tweede pagina van de rubriek Economie) de juiste gegevens afgedrukt, met de hoogste en laagste noteringen van aandelen vorige week. Dit overzicht kon helaas niet op onze website worden geplaatst.

Lezers die niet op de krant zijn geabonneerd kunnen een afdruk van het overzicht thuisgezonden krijgen, schriftelijk aan te vragen bij Redactie Economie NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of per e-mail: mulder@rs.nrc.nl

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)