U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Beurs van Parijs
Beurs van Londen
Beurs van Duitsland
Amsterdamse Effecten- en Optiebeurs


Parijs bepleit alliantie van kleine beurzen

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 20 JULI. De effectenbeurs van Parijs wil als reactie op de Brits-Duitse samenwerking een eigen alliantie van Europese beurzen. Dit initiatief zou al in september van start moeten gaan en ook de beurs in Amsterdam is hiervoor uitgenodigd. Een woordvoerster van de Franse beurs bevestigde vanochtend de berichtgeving hierover in enkele buitenlandse kranten. Beursdirecteur Jean-François Théodore is woedend over de samenwerkingsplannen tussen de Duitse en Britse beurs die twee weken geleden werden aangekondigd. ,,Ik vind dat de beurzen Londen en Frankfurt een vaag en verafgelegen paradijs voorspiegelen'', aldus Théodore.

De beurswoordvoerster zei vanochtend dat de Parijse beurs ,,het een verkeerde gang van zaken vindt'' dat de beurzen van Londen en Frankfurt de basis leggen voor één pan-Europese beurs ,,en de andere beurzen zich straks moeten conformeren''. ,,Ook wij willen Europese samenwerking maar dan moeten er wel meer partijen rond de tafel zitten. Bovendien zijn wij zeer sceptisch over de kwaliteit van de handelssystemen van Londen en Frankfurt.'' Volgens de Parijse beurs leent haar systeem zich het best voor koppeling met andere beurzen.

Londen en Frankfurt willen eerst zes maanden hun samenwerking gestalte geven, voordat andere partijen kunnen aanhaken. Directeur George Möller van de Amsterdamse effectenbeurs verklaarde vorige week desondanks mee te willen doen aan het Brits-Duitse initiatief. Voor Parijs is een dergelijk uitstel niet te accepteren. Tevens wil Théodore alleen aan een Europese beurs deelnemen wanneer de Fransen op een groter belang kunnen rekenen. Bij de huidige plannen nemen Londen en Frankfurt elk 40 procent, terwijl de veel kleinere Parijse beurs slechts op een belang van 20 procent kan rekenen. Théodore zegt niet bereid te zijn mee te doen met een ticket ,,voor de tweede klas''.

Het nieuwe samenwerkingsverband zou gevormd moeten worden uit beurzen die ,,uitgesloten'' zijn van de Frans-Duitse beursalliantie, maar ook met de New York Stock Exchange (NYSE).

Een woordvoerder van het Amsterdamse beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) zei vanochtend desgevraagd dat het initiatief van Théodore de opstelling van AEX niet zal veranderen. ,,Wij houden het hoofd koel wanneer er nieuwe initiatieven komen. De Brits-Duitse alliantie zien wij als een serieus plan, dus daar praten wij in eerste instantie mee. Wij zijn natuurlijk bondgenoten van Parijs omdat ook wij nog moeten onderhandelen met Londen en Frankfurt. Vooralsnog doen we dat niet samen met een andere partij.''


Zie ook:
Londen en Frankfurt (11 juli 1998)

Samenwerking beurs Londen en Frankfurt (1998)

NRC Webpagina's
20 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)