U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

HERMAN WIGBOLD 1925-1998

Bewogen journalist bij krant en tv

Door onze redacteur FRITS GROENEVELD
ROTTERDAM, 17 JULI. Op 73-jarige leeftijd is gisteren de journalist Hermanus Antonius Wigbold overleden. Herman Wigbold werd op 2 juli 1925 in Vlaardingen geboren. Na zijn middelbare schooltijd en enkele kantoorbaantjes werd hij in 1950 redacteur bij de Rotterdamse editie van Het Vrije Volk (HVV), een krant die nauw gelieerd was met de Partij van de Arbeid.

Wigbold, die altijd een zeer geengageerd en bewogen journalist is geweest, raakte in de jaren vijftig en zestig gepokt en gemazeld in de gelederen van de sociaal-democratie en was een overtuigd socialist, zowel bij de krant als bij de televisie. Van 1962 tot 1970 was hij eindredacteur van de televisie-actualiteitenrubriek 'Achter het Nieuws' van de VARA en vervolgens zeventien jaar lang hoofdredacteur van Het Vrije Volk dat in die periode een groot deel van zijn lezers verloor. Had HVV in 1970 nog 168.000 abonnees, twintig jaar later waren er niet meer dan vijftigduizend overgebleven.

De oorzaken van het verval van Het Vrije Volk lagen volgens hoofdredacteur Wigbold voor de hand. In de jaren zestig veranderde de Nederlandse samenleving naar zijn zeggen zo onstuimig dat daarin geen krant meer paste die nadrukkelijk de linkerkant koos. ,,Hoe we ook probeerden van het imago van PvdA-partijkrant af te komen, we bleven toch altijd een rooie krant, omdat we opkwamen voor de kansarmen en verdrukten in onze maatschappij en voor de werklozen. Maar dat stootte ook weer nieuwe lezers af, want niemand wilde bij de verliezers in de samenleving horen'', aldus Wigbold in een vraaggesprek in 1991. Als hoofdredacteur van Het Vrije Volk keerde Wigbold zich in 1983 in een open brief aan minister-president Lubbers zeer nadrukkelijk tegen diens nucleaire bewapeningsbeleid en tegen de plaatsing van nieuwe Amerikaanse kernraketten in Nederland. Ook als televisiemaker heeft Wigbold, die zich vooral sterk interesseerde voor het Nederlandse dekolonisatieproces, veel van zich laten horen en dikwijls van zich doen spreken. Zo maakte hij diverse grote televisiereportages in Indonesie en was hij degene die het optreden van Nederlandse militairen tijdens de politiele acties in Indonesie aan de orde stelde.

Toen Herman Wigbold in 1970 hoofdredacteur van Het Vrije Volk werd, bleef hij toch sterk bij de televisie betrokken. Daar lag zijn grote liefde. Van 1972 tot 1987 was hij presentator van de programma's Frontaal, NOS-Tribune en van het Capitool. Tot verbazing van velen werd Wigbold op 64-jarige leeftijd nog hoofd van de nieuwsdienst van TV10. Was het vroeger zo dat er op zijn werkkamer bij de VARA een gemeen gedichtje hing met de tekst ,,Wie is dat toch, die altijd maar in troebel water vist, en elk vuurtje aan wil wakkeren - tot 't knettert, vlamt of sist, die betweterig en onverdraagzaam zich nooit eens vergist, dat is het prototype van de Wigbold-socialist'', zo verbaasde hij zijn vrienden in 1997 met zijn uitgesproken waardering voor VVD-leider Bolkestein. Was die geen fractieleider van de VVD geweest, dan zou ik bij de volgende verkiezingen op hem stemmen, schreef Wigbold in 1997 in een artikel in NRC Handelsblad, omdat Bolkestein vraagtekens durft te zetten bij algemeen aanvaarde zaken en omdat hij risico durft te nemen. Dat vond Wigbold, in navolging van een beroemd/berucht geworden VARA-televisieprogramma, toevallig ook nog eens een keer.

NRC Webpagina's
17 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)