U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Beursfraude


Vrijspraak in zaak rond BolsWessanen

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 17 JULI. Alle verdachten in de voorkenniszaak rond BolsWessanen zijn gisteren vrijgesproken. De rechter sprak zeven verdachten wegens gebrek aan bewijs vrij.

In de achtste zaak werd het Openbaar Ministerie (OM) zaak niet ontvankelijk verklaard. Voor het OM kwam de gehele vrijspraak als een harde klap. In het BolsWessanen-proces zou immers moeten blijken of de rechtbank akkoord gaat met indirecte bewijzen, het zogeheten 'circumstantial evidence'. Ook in de behandeling van de beursfraudezaak, die eind vorig jaar aan het licht kwam, kan het gebruik van indirect bewijs een rol spelen.

Met haar uitspraak maakte vice-president mr. E. van Schaardenburg van de Amsterdamse rechtbank duidelijk geen genoegen te nemen met ,,verdachte omstandigheden''. Dat misbruik van voorkennis moeilijk te bewijzen is, mag volgens de rechter niet in het nadeel van de verdachten werken.

In de BolsWessanen-zaak kochten de verdachten in 1994 en 1995 verscheidene malen opties (die recht geven op aan- en verkoop van aandelen), net voordat het voedings-en drankenconcern met tegenvallende resultaten kwam. Door op een koersdaling te speculeren slaagden zeven verdachten erin om grotere en kleinere bedragen te verdienen. Centraal in deze zogeheten Kennemer-connectie stond het Bentveldse restaurant Blanje Bleu. De tips zouden afkomstig zijn van (de voormalige) BolsWessanen-directeur T. van N. die zelf niet op de beurs actief was. Tegen de verdachten, waaronder drie optiehandelaren, waren straffen geëist uiteenlopend van zes tot vijftien maanden, waarvan een deel voorwaardelijk. Ook de verlangde geldboetes, waarmee de verdiensten van de verdachte transacties zouden worden weggenomen, werden door de rechter van tafel geveegd.

Een van de verdachten, de golfvriend A.V. van de BolsWessanen-directeur, werd vrijgesproken omdat het openbaar ministerie in deze zaak niet ontvankelijk werd verklaard. Nadat deze verdachte veertien maanden eerder één keer 30 opties BolsWessanen had gekocht, werd hij door de geüniformeerde politie van zijn bed gelicht. ,,Afgevoerd onder het oog van zijn vrouw en kinderen'', stelde de rechter misprijzend en noemde deze actie onrechtmatig. De opties leverden de verdachte 4050 gulden op.

De betrokken officieren van justitie reageerden koel op de uitspraak van de rechter. ,,We hebben van de rechter niets gehoord, waardoor wij in onze onderzoeken op een ander spoor komen te zitten.'' Het openbaar ministerie kondigde gisteren aan in hoger beroep te gaan.

Advocaat D. Doorenbos, die een van de verdachten verdedigde, gelooft niet dat een eventueel hoger beroep wel tot het uitspreken van straffen zal leiden. ,,Dit vonnis is door de rechtbank zeer goed geformuleerd en daarmee is het werk voor het Hof al bijna gedaan.''

NRC Webpagina's
17 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)