U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O N T W E R P - R E G E E R A K K O O R D

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSARTIKELEN 
 ONTWERP-REGEERAKKOORD 

S c h a k e l s
PVDA
VVD
D66
CDA
GroenLinks
Socialistische Partij

Eigen bijdrage


,,De eigen bijdrageregeling in de Ziekenfondswet wordt afgeschaft onder gelijktijdige verhoging van de nominale ziekenfondspremie.''

Ziekenfondsverzekerden zien de eigen bijdrage geschrapt die zij op dit moment moeten betalen voor het gebruik van medicijnen, medisch-specialist, ziekenhuis en fysiotherapeut. De nominale (niet van het inkomen afhankelijke) premie van het ziekenfonds gaat, waarschijnlijk op 1 januari, dan wel met 128 gulden omhoog.

De eigen bijdrage van maximaal 200 gulden per jaar werd op 1 januari 1997 ingevoerd als maatregel om het gebruik van medische voorzieningen terug te dringen. De maatregel bevatte een groot aantal uitzonderingen, wat uitvoering ervan ingewikkeld en duur maakte. De opbrengst bedroeg in 1997 ongeveer 600 miljoen gulden, de uitvoering kostte zo'n honderd miljoen gulden en door de gelijktijdige verlaging van de nominale premie daalde de premie-opbrengst ruim 850 miljoen gulden.

In het regeerakkoord wordt ook het 'entreegeld' (55 gulden) geschrapt dat moet worden betaald bij gebruik van de thuiszorg. Daar staat tegenover dat iedereen per jaar meer premie voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten moet betalen.

NRC Webpagina's
16 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)