U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O N T W E R P - R E G E E R A K K O O R D

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSARTIKELEN 
 ONTWERP-REGEERAKKOORD 

S c h a k e l s
PVDA
VVD
D66
CDA
GroenLinks
Socialistische Partij

Opvang


,,Met een verdubbeling van de opvangcapaciteit, met een accent op buitenschoolse opvang van oudere kinderen tot en met twaalf jaar, zal een belangrijke stap worden gezet om in bestaande en toekomstige behoefte te voorzien.''

Dat er extra geld voor de kinderopvang zou komen stond wel vast, omdat alle drie partijen dat in hun verkiezingsprogramma's hadden aangeven. De vraag was alleen: hoeveel? Dat is nu 350 miljoen gulden geworden: 200 miljoen in de vorm van rechtstreekse subsidies en voor de bouw van kinderdagverblijven; nog eens 150 miljoen voor 'fiscale faciliteiten' voor werkgevers die een vast bedrag per werknemer krijgen en voor ouders, die ruimere aftrekmogelijkheden krijgen. Dat betekent bijna een verdubbeling van de bijdrage van de overheid aan de kinderopvang (nu 400 miljoen), waaraan verder ouders (400 miljoen) en bedrijven (200 miljoen) meebetalen.

Er is een groot gebrek aan kinderopvang. Nederland kent nu zo'n 75.000 volledige opvangplaatsen, waarvan ongeveer 210.000 kinderen tussen de 0 en 13 jaar gebruik maken - nog geen acht procent van het totale aantal kinderen in die leeftijdscategorie. Het plaatsgebrek - en het feit dat kinderopvang duur is - ontmoedigt veel vrouwen om een baan te zoeken. Maar vrouwen zijn, net als ouderen, in de toekomst hard nodig op de arbeidsmarkt.

NRC Webpagina's
16 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)