U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O N T W E R P - R E G E E R A K K O O R D

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSARTIKELEN 
 ONTWERP-REGEERAKKOORD 

S c h a k e l s
PVDA
VVD
D66
CDA
GroenLinks
Socialistische Partij

Ziekenfonds


,,Zelfstandigen krijgen toegang tot het Ziekenfonds op basis van het individueel belastbaar inkomen waarbij de inkomensgrens materieel wordt afgestemd op de loongrens in de Ziekenfondswet.''

Kleine zelfstandigen, zoals winkeliers, kunnen zich in de toekomst bij het ziekenfonds verzekeren. Nu staat het ziekenfonds slechts open voor mensen in loondienst (of in de bijstand) die jaarlijks minder dan zo'n 61.000 gulden verdienen. Het kabinet moet nog wel vaststellen tot welk inkomen een zelfstandige toegang tot het ziekenfonds krijgt en niet langer aangewezen is op de (duurdere) particuliere verzekeraar. Voor 65-plussers wordt het ziekenfonds beter toegankelijk. Niet alleen kunnen degenen die voor het bereiken van de AOW-leeftijd in het ziekenfonds zaten daar in blijven, ook de voordien particulier verzekerde 65- plussers kunnen naar het ziekenfonds: er komt voor bejaarden een aparte inkomensgrens.

Op dit moment zijn deze gepensioneerden aangewezen op de 'standaardpakketpolis' die de particuliere verzekeraars aanbieden. Voor deze polis geldt een door de overheid vastgestelde premie, die overigens niet kostendekkend is. Het verlies dat verzekeraars op deze polis lijden wordt omgeslagen over alle particulier verzekerden (de zogeheten WTZ-bijdrage).

NRC Webpagina's
16 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)