U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Koningin van bezoek aan Jakarta afgehouden'
ROTTERDAM, 13 JUNI. Het kabinet-Kok wilde in 1995 niet dat koningin Beatrix op 17 augustus van dat jaar in Jakarta aanwezig zou zijn bij de viering van vijftig jaar Indonesische onafhankelijkheid. Een meerderheid van de Nederlandse ministers vond dat Indonesië niet al op 17 augustus 1945 zijn vrijheid had verworven, maar pas bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949.

Hasselbaink in basis tegen België naast Kluivert
ROTTERDAM, 13 JUNI. Jerrel Hasselbaink zal vanavond tegen België naast Patrick Kluivert in de aanval van het Nederlands voetbalelftal spelen. Bondscoach Guus Hiddink kiest voor het eerste WK-optreden van Oranje voor dezelfde opstelling als in de oefenwedstrijd tegen Nigeria, die verleden week vrijdag met 5-1 werd gewonnen. Dat betekent dat spelers als Winston Bogarde, Edgar Davids, Wim Jonk en Michael Reiziger op de reservebank beginnen. Ook Dennis Bergkamp zal daar plaatsnemen. De spits van de Engelse kampioen Arsenal is wel fit verklaard en kan eventueel invallen. Hiddink acht de kans ook groot dat Bergkamp de nodige speeltijd krijgt. ,,Hij gaat heel snel vooruit. Dennis heeft weliswaar zes weken niet gespeeld, maar iemand van zijn klasse kan zo het ritme weer oppakken.'' Over de opmerkelijke keuze voor Hasselbaink zei de bondscoach: ,,Hij heeft zich snel aangepast. Ik vind dat hij met Kluivert een goed koppel vormt. Maar bij ons is er geen sprake van een ideaal elftal. Er zijn vijftien jongens die in aanmerking komen voor een basisplaats.'' Nederland begint vanavond om negen uur in Stade de France in Saint-Denis met Van der Sar in het doel, Winter, Frank de Boer, Stam en Numan in de achterhoede, op het middenveld Seedorf, Ronald de Boer, Cocu en Overmars en voorin Kluivert en Hasselbaink. Bij tegenstander België kan verdediger Gordan Vidovic door een blessure niet spelen. Hij wordt vervangen door Mike Verstraeten. Frankrijk hield gisteravond een traditie in stand door in Marseille met 3-0 van Zuid-Afrika te winnen. Nog nooit in de historie van de wereldkampioenschappen voetbal verloor het thuisland zijn eerste wedstrijd. De Fransen hadden het lange tijd moeilijk tegen de WK-debutant, maar braken vlak voor rust het verzet door een doelpunt van Dugarry. In de tweede helft werd Hans Vonk, keeper van Zuid-Afrika en Heerenveen, nog twee keer gepasseerd. In dezelfde groep won Denemarken moeizaam met 1-0 van Saoedi-Arabië. Bulgarije en Paraguay hielden elkaar in poule C in evenwicht (0-0).

Klas middelbare school is na vier jaar uitgedund
ROTTERDAM, 13 JUNI. Van een klas van 28 middelbare scholieren zijn er na vier jaar gemiddeld nog 16 over. De rest is blijven zitten of heeft de school verlaten. Dat is een van de conclusies van het schoolonderzoek van Trouw, dat de krant vandaag publiceert. Elk jaar lopen bijna 90.000 leerlingen vertraging op door zittenblijven of uitval. Gemiddeld zijn dat drie leerlingen op een klas van 28. Circa 48.000 van de vertraagde leerlingen verlieten de schoolbanken zonder diploma.

Onderhandelaars: drie procent groei
DEN HAAG, 13 JUNI. De onderhandelaars bij de kabinetsformatie overwegen voor volgend jaar uit te gaan van een economische groei van drie procent. Dit percentage ligt boven het niveau van het behoedzame scenario van twee procent, waarvan de informateurs Kok, Zalm en Borst uitgaan.

Ultimatum aan Milosevic
BRUSSEL, 13 JUNI. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de NAVO vermoedelijk al morgen luchtmachtoefeningen houden boven Albanië en Macedonië ten einde de druk op te voeren op de Joegoslavische president Milosevic af te zien van verder militair geweld in Kosovo.

Geen lening voor India en Pakistan
LONDEN, 13 JUNI. De acht belangrijkste industrielanden in de wereld hebben op Amerikaans voorstel afgesproken geen commerciële leningen meer te verstrekken aan India en Pakistan als straf voor de vorige maand uitgevoerde kernproeven.

Beurzen nog niet klaar voor euro
LUXEMBURG, 13 JUNI. Beursbestuurders raken niet uitgepraat over de kansen voor de Europese effectenbeurzen door de komst van de euro. Er is echter geen plan een Europese vuist te maken tegen de Amerikaanse beurzen.

Utah Jazz wint van Chicago Bulls
CHICAGO, 13 JUNI. De Amerikaanse basketbalploeg Utah Jazz heeft gisteren de kans op overwinning in de prestigieuze best-of-sevenfinale behouden door te winnen van de Chicago Bulls. De stand in de serie wedstrijden is nu drie voor de Chicago Bulls tegen twee voor Utah Jazz.

NRC Webpagina's
13 JUNI 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Oracle - Firesite

Heineken Trophy


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)