U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
PVDA
VVD
D66
CDA
Het Parlement

Ruzie over belastingen in informatie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 27 MEI. Partij van de Arbeid, D66 en VVD zijn bij de formatiebesprekingen voor een tweede Paarse kabinet met elkaar in conflict gekomen over veranderingen in het belastingstelsel.

Wat de PvdA betreft is de werkgroep 'Belastingstelsel' die de onderhandelaars Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) ondersteunt, ,,uit elkaar geklapt'', aldus een bron binnen die partij. Volgens VVD en D66 is daar geen sprake van, omdat deze werkgroep formeel slechts de opdracht had de overeenkomsten en verschillen tussen de drie partijen te inventariseren.

Het conflict dat in de werkgroep uitgebroken zou zijn, spitst zich toe op vraag welke inkomensgroepen moeten profiteren van veranderingen in het belastingstelsel. De PvdA wil met het toevoegen van een vierde belastingschijf van zo'n twintig procent, de laagste inkomens tegemoet komen. Ook zouden laagbetaalde werknemers een netto even hoog belastingvrij bedrag moeten ontvangen als de hoogste betaalde inkomens (de heffingskorting).

De VVD stelt daar lastenverlichting voor iedereen tegenover en wil de belastingtarieven over de hele linie verlagen. Volgens de PvdA betekent dit dat de hogere inkomens er onevenredig veel op vooruit gaan. Ook zou uit de inventarisatie van de formatiewerkgroep 'Ombuigingen en Intensiveringen' gebleken zijn dat de budgettaire ruimte voor lastenverlichting uiterst beperkt is. De PvdA geeft wat de benutting van deze ruimte betreft voorrang aan onderwijs en zorg. Daarnaast zijn de sociaal-democraten uiterst ontevreden over het gebrek aan toeschietelijkheid dat VVD'er De Grave in de derde werkgroep, 'Werk en Inkomen', heeft getoond om financiële maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld chronisch zieken en mensen met huursubsidie.

De werkgroep 'Belastingstelsel', bestaande uit de demissionaire bewindslieden Vermeend (PvdA), Melkert (PvdA) en De Grave en uit de Tweede-Kamerleden Hoogervorst (VVD), Ybema en Giskes (D66), zou vandaag verslag uitbrengen bij de formatie-onderhandelaars.

Gisteravond toonden die onderhandelaars - Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) - zich nog optimistisch over de mogelijkheid om tot een nieuw paars regeerakkoord te komen. ,,Ik ben tot dusver nog geen punten tegengekomen die niet overbrugbaar zijn'', aldus De Graaf na besprekingen tussen onderhandelaars en informateurs. Bolkestein gaf aan dat ook een compromis over bezuinigingen op Defensie ,,zeker mogelijk is''. PvdA en D66 willen bezuinigen op defensie, de VVD wijst dit af. Het CDA heeft aangekondigd tekst en uitleg van de informateurs te vragen over de voortgang.

CDA-leider De Hoop Scheffer zal bij de eerstvolgende regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer - waarschijnlijk vandaag - vragen om een brief van de informateurs Kok, Zalm en Borst. Ook wil hij de informateurs naar de Kamer roepen. ,,Wij horen veel over de gekozen burgemeester, maar niets over de zaken die er werkelijk toe doen. De sociale kwestie bijvoorbeeld'', zei De Hoop Scheffer.

Onduidelijk echter is of de Kamer de informateurs ook daadwerkelijk kan dwingen tussentijds - dus voor het afronden van hun opdracht - in het parlement te verschijnen. Het CDA beroept zich op een wijziging van het reglement van orde van de Kamer die is doorgevoerd na de vorige kabinetsformatie, maar het reglement is op dit punt niet helder.

De kabinetsformatie blijkt ook van invloed te zijn op de benoeming van een burgemeester in Groningen. De Commissaris van de Koningin van Groningen, H. Alders, heeft de periode waarin kandidaten zich kunnen melden voor de vacante burgemeesterpost met zes weken verlengd tot 26 juni. Alders zei vanmorgen voor het Radio 1 Journaal: ,,De indruk bestaat dat er enige samenhang bestaat tussen de verkiezingen, de formatie en het vinden van een geschikte kandidaat voor de stad Groningen.'' Sommige potentiële kandidaten zouden willen afwachten of zij misschien een plaats krijgen in het nieuwe kabinet.

Of de huidige PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, J. Wallage, een van de kandidaten voor Groningen is, wilde Alders niet zeggen. De Groninger Wallage is wethouder in die stad geweest en heeft duidelijk gemaakt de burgemeesterspost uiteindelijk te ambieren. Wallage nu nog bezig met de formatiebesprekingen. Aan het begin daarvan gaf demissionair premier Kok te kennen dat de formatie ten minste zes weken zou duren.

NRC Webpagina's
27 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)