U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Day of the Triffids

MARISKA GRAVELAND
Zombies komen in vele vormen. Ze draven op als soldaten in het leger van het Derde Rijk in Revenge of the Zombies (1943) of dalen rechtstreeks uit de ruimte neer op aarde, zoals in de science fiction-klassieker The Day of the Triffids (1963). Beide films komen uit de stal van István Székely, ook bekend onder de vlotter op de tong liggende naam Steve Sekely.

Zombies zijn traag. In The Day of the Triffids komt Triffida Selectus, een uitgestorven vleesetende plantensoort, door een meteorietenregen weer tot leven. Als alle zombies kenmerkt de Triffida zich vooral door een slome tred. Maar die traagheid compenseert hij door een razendsnelle voortplanting - een dodelijke combinatie, zo blijkt al snel.

Het bloeddorstige onkruid vertoont veel gelijkenis met mens, het wezen waar hij het op voorzien heeft. Wij kunnen het niet uitstaan dat er misschien andere levensvormen zijn die ook de wereld zouden kunnen overheersen; een jaloezie waaruit louterende films als The Day of the Triffids voortkomen.

Die bijna ondenkbare afgunst ligt mogelijk ten grondslag aan het uiterljk van de vleesetende planten in deze film. Ze zien er uit als domme modderkluiten. Het echte gevaar komt van de mens zelf. Na het felle schijnsel van die eerdergenoemde meteorietenregen is het grootste deel van de wereldbevolking blind. Zonder zicht is iedereen reddeloos verloren, en is de geordende samenleving in één klap vervallen tot een totale chaos. Een enkeling die door stom toeval zijn gezichtsvermogen heeft behouden, dwaalt verdwaasd door de horde blinden - moederziel alleen.

Ook de mens kan dus een zombie lijken. The Day of the Triffids bewijst dat daar niet meer voor nodig is dan het uitsteken van de ogen. Een even simpele als doeltreffende vondst, bedacht door John Wyndham, de schrijver van het gelijknamige boek uit 1951. Nu de spectaculaire meteorietenfilms ons om de oren vliegen, Deep Impact draait nog en Armageddon dient zich aan, is het goed om te weten dat in de bioscoop The Day of the Triffids ze 35 jaar voor was. Maar wie werkelijk wil voelen hoe het is om alleen op de wereld te zijn, moet luisteren naar het krakerige hoorspel van Orson Welles, The War of the Worlds: 'Is there anyone out there? Is there anyone...?'

The Day of the Triffids, (1963, UK, Steve Sekely), morgen, BBC1, 01.05-02.40u.

NRC Webpagina's
27 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)