U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fortis
ABN AMRO
Generale Bank

H O O F D A R T I K E L :
De slag om de Generale


DE REGELS VAN het Europese Monopolyspel zijn drastisch veranderd. De overnamestrijd die is uitgebroken over de Generale Bank, de grootste bank van België, zet de Europese bankwereld op zijn kop. Geografische, culturele èn financiële grenzen zijn verdwenen in deze miljardendans om de toekomstige inrichting van het Europese bankwezen. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis en de Nederlandse bank ABN Amro staan tegenover elkaar, maar het gaat om meer. De bank die met de Belgische bruid aan de haal gaat, kan zich tot de grootste banken van Europa en van de wereld rekenen.

De slag om de Generale is een direct uitvloeisel van de Europese economische en monetaire eenwording. In euroland tellen nationale grenzen niet langer. Voor financiële instellingen - maar niet alleen voor hen - is het een dwingende noodzaak om hun strategische positie op de markt van euroland te verbreden. Dat leidt tot partners zoeken over de weggevallen grenzen heen.

Er is een tweede factor in het spel. De economische ontwikkelingen in de wereld worden op het ogenblik in sterke mate bepaald door grote ondernemingen. Wereldwijd is sprake van een fusie- en overnamegolf zonder precedenten. Deze wordt gevoed door de nu al jarenlang aanhoudende hausse in de beurskoersen. Hoge beurskoersen betekenen dat ondernemingen enorme bedragen kunnen aantrekken om overnemingen te financieren. Geld speelt geen rol - zie de megabedragen die dagelijks over het nieuws flitsen.

DE OVERNAMEMANIE doet zich grensoverschrijdend en in alle sectoren voor. Daimler en Chrysler (Duits-Amerikaanse automobielen), Seagram en PolyGram (Canadees dranken- en Nederlands amusementsconcern), Citibank en Travellers Group (Amerikaanse financiële sector), Worldcom en MCI, SBC en Ameritech (beide Amerikaanse telecom), Ciba-Geigy en Sandoz (Zwitserse farmacie) en, om een recent binnenlands voorbeeld te noemen, DSM en Gist-brocades (chemie). In al deze gevallen spelen argumenten van schaalvergroting, marktleiderschap, investeringskosten, besparingen en synergie van activiteiten een rol. Bovendien zijn de overnemingen in sterke mate beurs- en ego-gedreven. Voor het topmanagement en de adviseurs valt er fantastisch aan te verdienen.

DE STRIJD DIE NU is ontbrand over de toekomst van de Belgische Generale Bank kent ook een historisch element. De Generale en de Nederlandsche Handel Maatschappij, waaruit ABN Amro is voortgekomen, zijn beide in het begin van de vorige eeuw opgericht door koopman-koning Willem I. Ze hebben een grote rol gespeeld bij de industriële en commerciële expansie van België en Nederland. Een samengaan van de twee banken zou in financiële zin een terugkeer symboliseren naar de periode van vóór de Unies van Atrecht en Utrecht (1579) die leidden tot de scheiding van de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, en naar de kortstondige periode tussen het Weense Congres (1815) en de Opstand van 1830 toen de beide Nederlanden één koninkrijk vormden.

In de geschiedenis tekent zich misschien ook het grootste knelpunt voor de acceptatie van het bod van ABN Amro op de Generale af. België en Nederland zijn verre buren, waarbij de Waalse, Vlaamse en 'Hollandse' sentimenten moeilijk met elkaar te verzoenen zijn en de zakelijke cultuur zich in verschillende richtingen heeft ontwikkeld.

Met Fortis, de eerste gegadigde voor de Generale, zou een overwegend Belgisch financieel conglomeraat ontstaan, terwijl de combinatie ABN Amro-Generale een algemene bank der lage landen zou opleveren. ABN Amro heeft recentelijk al eens bot gevangen (bij de Franse bank CIC en ziet nu een kans om zijn Europese thuisbasis te versterken. Vraag blijft waarom de bank zo laat is gaan bieden en wel op een manier die praktisch gezien maar voor één uitleg vatbaar is: vijandig. Voor de buitenwacht heeft deze overnamepoging bovendien iets van geldsmijterij - ongebruikelijk voor banken en misschien zelfs wat omineus.

NIETTEMIN, wie het gevecht om de Generale ook wint, wat zal overheersen is het Europese perspectief als aanvallende strategie om sterk te staan ten opzichte van andere Europese financiële conglomeraten die zullen ontstaan.

NRC Webpagina's
27 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)