U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : The Replacement Killers
R E G I E : Antoine Fuqua
M E T : Chow Yun-Fat, Mira Sorvino, Michael Rooker, Jurgen Prochnow, Carlos Gomez, Frank Medrano, Kenneth Tsang, Danny Trejo, Til Schweiger, Clifton Gonzalez Gonzalez

In: 12 theaters

Hongkongster Chow Yun-Fat in Hollywood

Door DANA LINSSEN
Dat regisseur John Woo een meester is in het choreograferen van heroic bloodshed werd ook voor het grote publiek duidelijk na het succes van Broken Arrow (1996) en natuurlijk Face/Off (1997).

Tijd dus om nog wat sterren van de Hongkong-cinema naar Hollywood te halen. Zoiets is altijd een idee van producenten en het Amerikaanse debuut van de Aziatische superster Chow Yun-Fat (43) is dan ook een typische producentenfilm geworden, met de naam van executive producer Woo prominent op de credits. Chow brak in de jaren tachtig door als charismatische en onverschrokken gangster in door Woo geregisseerde, inmiddels klassiek geworden harde actiefilms als A Better Tommorrow, The Killer en Hardboiled.

Voor de regie van The Replacement Killers werd de voor speelfilm debuterende videoclipregisseur Antoine Fuqua aangetrokken die enige faam verwierf met de stijlvolle trailer van de film Dangerous Minds en de clip van de bijbehorende titelsong, 'Gangsta's Paradise' van Coolio. The Replacement Killers is onder zijn handen een lange, gewelddadige videoclip geworden, voortgedreven door de beats en de sferische post-urbane geluidstapijten van hip en trip hop artiesten.

Chow Yun-Fat is huurmoordenaar John Lee die weigert zijn laatste opdracht voor de Chinese mafia te vervullen en daarmee zelf tot doelwit wordt. Als buddy-tegen-wil-en-dank krijgt hij hulp van een ongetemde paspoortvervalster (een rauwe en geestige Mira Sorvino). Wat dan volgt is in feite een lange shoot-out, waarin meer kogels vallen dan woorden. Er stonden niet meer dan 72 regels tekst in het scenario en naar verluidt had Chow na de opnamen van de finale in een nondescript Chinatown blaren op zijn handen.

De film gaat heel (om niet te zeggen té) zorgvuldig om met de cliché's van het genre. Chow schiet als een echte westernheld met twee, het liefst een kwartslag gedraaide pistolen (zijn handelsmerk), draagt hippe zonnebrillen en nonchalante pakken. Locaties in Los Angeles werden omgebouwd tot een apocalyptisch niemandsland dat beheersd wordt door de immer beschaafde Chinese onderwereld en waar politieagenten juist wel criminelen lijken. Dat laatste komt overigens door een zeer geslaagde casting van Michael Rooker (Henry: Portrait of a Serial Killer) als politieman Zeedo Zedkov, wiens zoontje Lee moet neerschieten.

De beoogde mix van Hongkong-actie (met typische stijlkenmerken als slow motion en freeze frames) en Amerikaans heldenepos (Chow weigert een kind te vermoorden, wat in Face/Off nog zonder pardon in de eerste minuten kon gebeuren) komt in The Replacement Killers echter niet tot stand. De vele schietpartijen zijn nergens echt opwindend. En Chow blijft een exotisch buitenbeentje in een geconstrueerde film.

NRC Webpagina's
27 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)