U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fortis
ABN AMRO
Generale Bank


Fortis: nog geen hoger bod Generale

Door onze financiële redactie
UTRECHT, 27 mei. Fortis is vooralsnog niet van plan om het tegenbod van ABN-Amro op de Generale Bank te overtreffen. Dit heeft bestuursvoorzitter J. Bartelds vanmorgen duidelijk gemaakt tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Bartelds benadrukte dat het bod van Fortis (22 miljard gulden in aandelen) een prima bod is. ABN-Amro maakte gisteren bekend 24,5 miljard gulden voor de Belgische bank te willen uittrekken.

,,Het is maar zeer de vraag of dit bod van ABN-Amro daadwerkelijk 15 procent hoger is. Gisteravond na de koersreactie was het verschil nog maar 6 procent. Misschien is vanavond het bod van Fortis wel voordeliger. En vergeet niet dat we al 35 procent van de aandelen in bezit hebben,'' aldus Bartelds. Dit belang is grotendeels van de Generale Maatschappij afkomstig die gisteren bekendmaakte de eerdere afspraken met Fortis na te zullen komen.

Een nieuw bod wilde Bartelds in principe niet uitsluiten. ,,We bestuderen het bod van ABN-Amro. Op het gepaste moment zullen we met een antwoord komen.''

Bartelds stelde dat de synergie tussen Fortis en de Generale Bank veel hoger is dan de voordelen die zich bij een overname van de Belgische bank door ABN-Amro zouden voordoen. ,,In 2002 besparen we zo'n 650 miljoen gulden aan kosten. De batenstijging laten we dan nog buiten beschouwing.'' Eerder stelde ABN-Amro een schaalvoordeel van circa 1 miljard gulden te verwachten, maar Bartelds ging niet op dat verschil in.

Bartelds vergiste zich tot twee keer toe door melding te maken van een bod van ABN-Amro op Fortis' dochter ASLK. ,,Misschien is dit een oplossing'', lachte hij na zijn vergissing.

Verdere vragen over de Generale Bank kapte hij af. ,,De markt zal het nu moeten uitmaken''. Ook over alternatieven wilde hij niet uitweiden. ,,Ik vind het prematuur om op alternatieven van de Generale Bank in te gaan. Dat geldt ook voor de beoogde structuur van Fortis: alles is afgestemd op de deal met de Generale Bank. Dus als het niet doorgaat zullen er wel enkele wijzigingen worden doorgevoerd.'' President-commissaris J.R. Glasz viel vanochtend zijn bestuursvoorzitter bij. ,,We laten ons niet door het eerste het beste bod van ons pad afbrengen.''

Fortis maakte vanmorgen bekend dat de winst is gestegen met 21 procent tot 246 miljoen ecu (546 miljoen gulden). Het bestuur van Fortis zei vanmorgen dat gezien de goede ontwikkeling van de resultaten zij een stijging van de nettowinst per aandeel verwacht voor geheel 1998 van tien procent of meer. De bankactiviteiten van Fortis stegen met 32 procent tot 246 miljoen gulden. Het verzekeringsbedrijf zag zijn nettowinst met 16 procent toenemen 355 miljoen gulden. Het premie-inkomen liet een flinke stijging zien, maar de kosten stegen eveneens. In Nederland was dat vooral het geval door uitgaven op het terrein van informatietechnologie. In het bankbedrijf steeg het netto inkomen sneller dan de kosten, waaruit een fraaie winststijging voortkwam.

NRC Webpagina's
27 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)