U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijke Ahold
Albert Heijn
Schuitema
Edah
Konmar
Federatie Nederlandse Vakbeweging

Grote concentratie supermarktketens

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 25 MEI. De supermarktketens De Boer Unigro en de Vendex Food Groep (Edah, Konmar) gaan fuseren. Door de fusie ontstaat een supermarktconcern met een omzet van bijna 12 miljard gulden en 36.000 medewerkers.

Dit hebben de twee bedrijven vanochtend bekendgemaakt. Het marktaandeel van de nieuwe combinatie bedraagt in Nederland 24 procent en daarmee blijft de onderneming nog op ruime afstand van Ahold dat (samen met dochter Schuitema/C1000) over bijna 40 procent van de markt beschikt. De alliantie omvat behalve Edah en Konmar Basismarkt (Vendex) en Super De Boer en Spar (De Boer Unigro).

Als belangrijkste reden voor de fusie noemen de twee bedrijven de expansieplannen in het buitenland. Om die plannen te verwezenlijken is volgens hen een uitstekende uitgangspositie op de thuismarkt nodig. ,,We hebben een sterke winstgevende positie nodig in Nederland om de toekomstige winstgroei van het bedrijf te kunnen garanderen. Met name Spanje is een groeimarkt'', aldus bestuursvoorzitter R. ter Haar van De Boer Unigro vanochtend.

Beide concerns hadden eerder in het openbaar verklaard op zoek te zijn naar kleine acquisities. ,,We visten samen in een beperkte vijver'', verklaarde J.M. Hessels. ,,Bovendien zijn overnames vreselijk duur geworden. Deze fusie is een ideale combinatie.''

De twee bedrijven benadrukken dat het gaat om een fusie op gelijkwaardige basis. Het moederbedrijf Vendex International brengt alle aandelen van de voedingsgroep in. Vervolgens krijgen aandeelhouders van Vendex International per zeven Vendex-aandelen er twee nieuwe aandelen De Boer Unigro bij. De nieuwe combinatie krijgt een beurswaarde van 4,8 miljard gulden. De beurs reageerde vanochtend opgetogen. De Boer Unigro zag het aandeel met maar liefst 8 procent stijgen tot 106,90 gulden, terwijl Vendex 3 procent meer waard werd (138,60).

De levensmiddelentak van Vendex stond min of meer in de etalage na de aangekondige fusie tussen de warenhuizen van Vendex en KBB. Vendex kondigde toen aan de supermarkten te zullen verzelfstandigen, zodra het bedrijf voldoende marktaandeel in Nederland zou hebben. Vendex had daarbij een marktaandeel van 20 procent op het oog. ,,Dit is de stap waar wij op gedoeld hebben'', aldus Vendex. De supermarktformules blijven alle bestaan. ,,Marktleider Albert Heijn probeert het met één formule en dat geeft de consument toch een diffuus beeld'', stelt Ter Haar. Met de verschillende formules hoopt de fusieonderneming, waar nog geen naam voor gevonden is, tegemoet te komen aan de individualisering van de consument.

Problemen met de mededingingsautoriteiten verwachten beide bedrijven niet. Vendex-bestuurder W. Angenent wijst erop dat de expansie van grote supermarktbedrijven tot nog toe altijd is toegestaan. Weliswaar is nog niet geheel duidelijk welke regels de nieuwe Nederlandse Mededingingsautoriteit (NmA) hanteert, ,,maar als je naar de Verenigde Staten en Duitsland kijkt verwacht ik geen probleem. De formules van de nieuwe combinatie blijven intern concurreren en in Europa behoren we nog steeds niet tot de grootste twintig.''

De onderneming krijgt een nieuwe naam en een compact hoofdkantoor. Na de fusie wordt het bedrijf de eerste twee jaar geleid door een tweehoofdige raad van bestuur, bestaande uit voorzitter Angenent (Vendex) en R. ter Haar (De Boer Unigro).

FNV Bondgenoten reageerde vanochtend gematigd positief. Bestuurder R. Peters stelt desgevraagd tevreden te zijn dat er een groot sterk bedrijf ontstaat. Wel vreest hij voor de gevolgen van de overlappingen in de distributie en op de hoofdkantoren. De twee bedrijven begonnen in september met besprekingen over de fusie. Hessels bestrijdt dat deze gesprekken aanleiding gaven tot een koersstijging van het Vendex-aandeel met bijna 10 procent. ,,Een Amerikaanse zakenbank kwam die week met een koopadvies van het aandeel. Als de gesprekken waren uitgelekt, was het aandeel De Boer Unigro zeker ook gestegen en dat was helemaal niet het geval.''

Onduidelijk is nog wat de gevolgen van deze fusie voor de inkoopcombinatie Superunie zijn.

NRC Webpagina's
25 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)