U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
France98 WorldCup
WK Online
Arsenal FC
Voetbal.NL

Oranje maakt zich zorgen over blessure van Bergkamp

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
LAUSANNE, 25 MEI. Bondscoach Guus Hiddink maakt zich zorgen over Dennis Bergkamp. De aanvaller van Oranje heeft last van een hamstringblessure. Bergkamp speelde gisteren in Zwitserland niet mee met de trainingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Lausanne Sports, die Oranje met 4-1 won. De kans is groot dat hij alle oefenwedstrijden in de aanloop naar het wereldkampioenschap verstek moet laten gaan.

Bergkamp liep de blessure eind april op tijdens de wedstrijd van zijn club Arsenal tegen Derby County. Ruim een week geleden forceerde hij zich tijdens de laatste test voor de Cupfinal tegen Newcastle United. Na één verkeerde beweging kon het revalidatieproces opnieuw beginnen. Daarom is volgens Hiddink waakzaamheid geboden. ,,Als de blessure opnieuw verslechtert, kan Dennis het WK vergeten. Liever één dag langer herstellen dan een uur te vroeg spelen. Hij zal misschien alle oefenwedstrijden missen. Ik ga er wel van uit dat hij de eerste wedstrijd op het WK tegen België haalt.''

Bergkamp voelt elke dag verbetering van zijn kwetsuur. ,,Ik heb strakke hamstrings en er al verschillende keren blessures aan gehad. Daarbij komt dat mijn speelwijze met zich meebrengt dat ik ze extra belast door veel te versnellen. De laatste keer dat ik er last van had was twee jaar geleden. Toen ben ik ook vier tot vijf weken uit de roulatie geweest.''

Vooralsnog wijkt Hiddink met het Nederlands elftal niet af van de ingeslagen weg. Dagdromen over een andere strijdwijze of opstelling laat hij over aan de media, de voetbalanalytici en de publieke opinie. De bondscoach hanteert als uitgangspunt de tactische aanpak die werd geboren tijdens en na het desastreus verlopen EK in Engeland.

Dat bleek gisteravond weer in de trainingswedstrijd tegen een gelegenheidsteam van Lausanne Sports en dat zal ook in de resterende aanloop naar het WK duidelijk worden. Oranje ontmoet de komende twee weken nog Kameroen, Nigeria en Paraguay alvorens de selectie naar Frankrijk reist.

Ondanks de mutaties die noodzakelijk waren wegens blessures en de absentie van enkele spelers, speelde het Nederlands elftal in het Stade Olympique van Lausanne geheel volgens de denkbeelden van Hiddink. Met twee spitsen (Van Hooijdonk en debutant Hasselbaink in plaats van Bergkamp en de gespaarde Kluivert), vier middenvelders (Zenden voor Jonk, Winter voor Seedorf) en de gebruikelijke vier verdedigers.

Daarbij viel het weer op dat Reiziger een tamelijk vrije rol vervulde als rechtsback. Terwijl de middenvelders geen numerieke meerderheid hadden, zoals Ajax dat probeert te creëren met een inschuivende laatste man. Frank de Boer kan in dit systeem niet te vaak opkomen. Daardoor kreeg zelfs het samengeraapte team van Lausanne, dat zaterdagavond nog een play-offwedstrijd speelde tegen Aarau, de kans regelmatig heel lang in balbezit te blijven.

Hiddink houdt vast aan deze aanpak omdat het huidige interlandvoetbal in zijn visie vraagt om een extra slot op de deur. ,,Als er iets geforceerd moet worden kan ik altijd nog Marc Overmars als rechtsbuiten inzetten'', meent hij. Niemand moet vreemd opkijken wanneer Hiddink het WK begint met het team dat de kwalificatie heeft afgedwongen. Spelers als Davids, Overmars en Bogarde moeten wellicht in eerste instantie genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Al had hij het gewild, een representatief elftal kreeg Hiddink gisteren niet op de been. Edgar Davids en Clarence Seedorf arriveerden pas tijdens het duel tegen Lausanne Sports op het vliegveld van Genève. Dat met name de beladen terugkeer van de verbannen rebel Davids samenviel met het oefenpotje was geen toeval. Zo kon hij in alle rust intrek nemen in het hotel in Nyon. Het merendeel van de in Zwitserland aanwezige Nederlandse journalisten, die hij vorige week kwalificeerde als 'teringlijders', bevond zich immers in het stadion.

Tegen het beperkte groepje verslaggevers dat hem toch in Genève opwachtte was Davids summier in zijn commentaar. Hij wilde z'n stembanden sparen wegens een geïrriteerde keel. Seedorf en Davids kunnen vandaag nog aan één training deelnemen voordat morgen de terugreis naar Nederland al weer op het programma staat. Hiddink wil zo min mogelijk ophef rond over Davids. ,,Ik zal met hem praten, maar ik heb met meer internationals gesprekken. Ik kan hem niet dwingen interviews te geven aan journalisten.''

Behalve Bergkamp zijn ook Jonk (lies), Overmars (enkel) en Bogarde (rug) en Vierklau (spier) geblesseerd. Zenden, Frank de Boer en Aron Winter speelden met een hartslagmeter. Volgens inspanningsfysioloog Jos Geysel zijn sommige spelers aan het einde van hun latijn. Binnen enkele dagen neemt Hiddink in samenspraak met de medische staf een beslissing over Vierklau. Voorlopig heet zijn vervanger André Ooijer. De PSV'er speelde gisteren voor het eerst als invaller mee met het Nederlands elftal.

Een andere debutant, Jerrel Hasselbaink, viel geblesseerd uit in de slotfase. Maar toen had hij er al een bevredigende eerste wedstrijd opzitten. De spits van Leeds United maakte duidelijk waarom hij de voorkeur heeft gekregen boven Michael Mols. Als hij wordt aangespeeld zet hij zich dermate schrap dat geen verdediger hem uit balans brengt. Dat bleek onder meer bij de assist voor het derde doelpunt van Winter. Hij beschikt bovendien over een goed schot. Dat bleek toen hij van afstand de tweede treffer maakte.

Hasselbaink zou echter meer gevaar moeten stichten. Er ging nog niet voldoende dreiging uit van zijn spel. Ook moest hij door Hiddink op z'n verdedigende taken worden gewezen. Toch heeft Hasselbaink genoeg flair voor dit niveau, vond de bondscoach. Hiddink citeerde Ronald de Boer die zich na een training liet ontvallen: ,,Tegen deze speler kun je beter niet oplopen.''

NRC Webpagina's
25 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)