U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Registratiekamer
Wettekst Bescherming Persoonsgegevens
Wettekst Telecommunicatiewet


Plan De Grave 'funest voor de privacy'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 MEI. De privatisering van de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en de ontwikkelingen op telecommunicatiegebied brengen de bescherming van persoonsgegevens in gevaar. Dat stelt de Registratiekamer in zijn jaarverslag, dat vanmiddag is gepresenteerd.

,,Wat staatssecretaris De Grave van plan is met de uitvoering van de sociale zekerheid, is funest voor de privacybescherming'', zegt B. Crouwers van de Registratiekamer. De Grave heeft voorgesteld de beoordeling van het recht op een uitkering, zoals de WAO, in overheidshanden te houden, maar de uitvoering ervan over te laten aan de markt. ,,Massa's persoonlijke gegevens komen hierdoor bij commerciële bedrijven terecht'', aldus Crouwers.

Deze bedrijven, veelal zorgverzekeraars, zouden de schat aan informatie die zo in hun bezit komt, ook kunnen gebruiken voor commerciële doeleinden. Te denken valt aan het raadplegen van medische gegevens voor het vaststellen van de premie van een ziektekostenverzekering of levensverzekering. Ook in de gezondheidszorg, waar verzekeraars door privatiseringen toegang krijgen tot omvangrijke gegevensbestanden, staan privacybescherming en medisch beroepsgeheim onder druk.

In een brief aan de kabinetsinformateur pleit de Registratiekamer voor een wettelijk geregelde ,,scherpe en heldere scheiding van de informatiehuishouding'', om zulke uitwassen te voorkomen. ,,Voor privacybescherming is het van belang wie de regie heeft over de informatiehuishouding en juist in de zorgsector is die niet meer in handen van de overheid of van hulpverleners.'' De Registratiekamer vreest dat de financiële dienstverleners ,,vanuit eigenbelang de bestiering van de huishouding zullen overnemen''. Ook nieuwe vormen van informatie- en communicatietechnologie vragen volgens de Registratiekamer om harde garanties van de overheid dat bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het communicatiegeheim bij het gebruik van nieuwe vormen van telecommunicatie gewaarborgd blijven. Door de liberalisering van de telecommunicatiemarkt komen er meer aanbieders van telefonie. Dit leidt tot meer bestanden van persoonsgegevens en maakt controle en toezicht op het gebruik van die bestanden moeilijker.

Als het aan de Registatiekamer ligt worden de mogelijkheden van oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens wettelijk dichtgetimmerd door de nieuw te vormen regering. De nieuwe Wet bescherming persoonsgegevens, die uiterlijk in oktober van dit jaar in werking treedt, is wat de Registratiekamer betreft een stap in de goede richting. De wet verbetert de privacybescherming, de verwerking van persoonsgegevens wordt doorzichtiger voor de burger en diens rechten worden verscherpt.

De Registratiekamer vindt dat echter niet genoeg. Zo pleit de kamer voor uitbreiding van haar bevoegdheden voor de handhaving van de wet.

NRC Webpagina's
25 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)