U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederland leeft zich uit tegen verdwaasd India

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
UTRECHT, 23 MEI. Elf verdwaasde Indiërs boden de Nederlandse hockeyers op de derde dag van de WK in Utrecht een vrijgeleide naar een hartverwarmende overwinning. Speels, spitsvondig en zo nu en dan zelfs een tikje arrogant combineerde de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans naar een afgetekende zege: 5-0. Op slag was de moeizame ouverture van een dag eerder vergeten, toen elf fysiek en defensief sterke Canadezen de ploeg hinderlijk voor de voeten liepen.

Euforie nam gisteren na afloop bezit van de selectie. India wordt nog altijd gezien als een tegenstander van formaat, zoals bondscoach Oltmans na afloop nog maar eens benadrukte. ,,Daar win je niet zomaar even van.'' Dat kan wel zijn, feit is dat de Indiërs gisteren hun tegenstanders volop de gelegenheid gaven om naar hartelust te combineren, het geliefde spelletje van de olympisch kampioen. Dat resulteerde in bij vlagen oogstrelende combinaties, waarbij met name Teun de Nooijer en Stephan Veen zich in de kijker speelden. De Nooijer scoorde één keer en bereidde twee doelpunten voor. Tegen Canada kreeg hij donderdag speciale mandekking, tegen India werd hem de kans geboden zijn exceptionele kwaliteiten te etaleren. Voor Veen gold min of meer hetzelfde, al maakte hij aanmerkelijk minder meters dan De Nooijer die bij het Nederlands elftal de rol van centrumspits vervult.

In zijn 212de interland liet de lichtvoetige Veen andermaal zien waarom hij wordt gerekend tot de technisch meest verfijnde hockeyers ter wereld. Zijn tempoversnellingen komen op de snelle ondergrond in Utrecht uitstekend tot hun recht, en drijven veel verdedigers tot waanzin. Drie keer trof hij gisteren doel en daarmee onderstreepte hij zijn status van aanvoerder. Zelf verklaarde de doorgaans ingetogen Veen naderhand ,,vermoedelijk één van mijn beste interlands ooit'' te hebben gespeeld. Een sluitende verklaring voor zijn glansoptreden kon Veen gisteren evenmin vinden, zeker niet omdat hij een dag eerder tegen Canada (3-1) voortijdig naar de kant ging wegens een opspelende hamstring. Wel wees de 27-jarige HGC'er op de sfeervolle ambiance in stadion Nieuw Galgenwaard, gisteren met ruim 14.000 toeschouwers zo goed als uitverkocht. ,,Het is een genot om voor zoveel mensen te mogen hockeyen'', aldus Veen.

Wellicht daarom kende Nederland een stroeve openingsfase waarin het over geluk niet te klagen had. India liet een handvol kansen onbenut. Bondscoach Oltmans beweerde na afloop overrompeld te zijn geweest door een wijziging in het tactische strijdplan van de Indiërs. Met name op de inzet van twee diepe spitsen, aanvoerder Dhanraj Pillay en Mukesh Kumar, was vooraf geen rekening gehouden, zo moest Oltmans naderhand bekennen.

Met die bekentenis gaf Oltmans onbedoeld de zwakke plek in zijn selectie prijs. Zodra de tegenstander een andere tactiek hanteert dan vooraf op video was vastgelegd, openbaren zich de kwetsbaarheden. Omdat India geen gebruik maakte van de wanorde bij Oranje achterin, leek het alsof een superieure wedstrijd speelde. Al gaf het spel zo nu en dan aanleiding tot optimisme, de realiteit wijst uit dat Nederland tot dusverre nog geen tegenstander van formaat is tegen gekomen.

Dat gebeurt wel wanneer het hecht georganiseerde Duitsland, na twee speelronden de nummer twee uit groep A, morgen de derde tegenstander is van het gezelschap van Oltmans. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. Vier jaar geleden bij het WK in Sydney troffen beide ploegen elkaar eveneens in de derde groepswedstrijd, en ook toen hadden beide twee zeges achter de rug. Wat velen vreesden, dat gebeurde. Het werd een stomvervelende salonremise (0-0), waardoor zowel Duitsland als Nederland min of meer zeker was van een plaats in de halve finales. De wedstrijd van morgen is de honderdste officiële krachtmeting tussen beide landen sinds de Tweede Wereldoorlog. Beide ploegen hebben weinig geheimen voor elkaar, zoals een kleine maand geleden bleek in München. In ,,een vervelende schaakwedstrijd'', zoals aanvoerder Veen het duel toen noemde, sloten beide landen af op 1-1. Oltmans ontkende gisteren dat het duel bij voorbaat ,,een gelopen koers is''. ,,In Sydney wilde ik ook al vreselijk graag winnen, zondag geldt hetzelfde'', zei de bondscoach, die niettemin erkende dat ,,een gelijkspel inderdaad voldoende is''.

Oltmans haalde een kwartier voor tijd doelman Ronald Jansen naar de kant. Uit voorzorg, zoals hij later verklaarde. De 34-jarige sluitpost van landskampioen Den Bosch begon met een lichte liesblessure aan het duel. Onder luid applaus verliet hij diep in de tweede helft het veld om plaats te maken voor Bart Looije van Amsterdam. Mogelijk wacht de robuuste Rotterdammer, die vier jaar geleden bedankte voor de nationale ploeg uit protest tegen het selectiebeleid van Oltmans, in zijn voormalige woonplaats een verlengd verblijf onder de lat.

NRC Webpagina's
23 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)