U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Scepsis over nieuwe regering Indonesië

Door onze correspondent FRANK VERMEULEN
JAKARTA, 22 MEI. De nieuwe president van Indonesië, B.J. Habibie, heeft vanochtend zijn nieuwe ministersploeg gepresenteerd. Gisterochtend deed oud-president Soeharto onverwachts na ruim dertig jaar afstand van de macht.

In Jakarta is overwegend teleurgesteld gereageerd op het aantreden van de nieuwe regering. Veertien van de 36 ministers zijn oud-gedienden uit het vorige kabinet dat woensdagavond aftrad. Op belangrijke posten zijn dezelfde figuren teruggekeerd. Zo is chef-staf generaal Wiranto opnieuw minister van Defensie geworden en is Ginandjar Kartasasimita herbenoemd tot coördinerend minister voor Economie, Financiën en Industrie. Soeharto's dochter Sitia Hardiyanti ('Tutut') Rukmana keert niet meer terug en ook Soeharto's zakenpartner Mohammad ('Bob') Hasan is uit het kabinet verdwenen.

Oppositieleider Amien Rais, voorzitter van de islamitische beweging Muhammadiya, heeft in een reactie gezegd dat er nog teveel mensen van omstreden reputatie in het kabinet zitten. Gisteren zei hij een oordeel over de nieuwe regering te laten afhangen van de vraag of de nieuwe regering wel onkreukbaar is. Vanochtend verklaarde hij ,,neutraal'' te staan tegenover de nieuwe regering, hoewel ,,er een geur van nepotisme omheen hangt.''.

Ook de studentenbeweging, die door demonstraties de afgelopen drie maanden de val van Soeharto veroorzaakte, is verdeeld over de nieuwe regering. Veel studenten willen dat ook Habibie, een langjarige protégé van Soeharto en tot gisteren vice-president, aftreedt. Minister van Defensie Wiranto, die in het nieuwe kabinet in zijn dubbelfunctie als minister en chef-staf is gehandhaafd, heeft de studenten vandaag echter opgeroepen het parlement te verlaten en terug te keren naar de universiteiten. De studenten houden het parlementsterrein sinds maandag bezet. Eerder op de dag liep de spanning daar op toen een tegendemonstratie werd gehouden door Habibie-gezinde groepen mensen. Studenten denken dat de tegendemonstranten door de autoriteiten werden gestuurd.

Soeharto zei gisteren bij zijn aftreden onder meer: ,,Gezien de situatie is het voor mij moeilijk om mijn taak als heerser van dit land uit te voeren en de ontwikkeling van het land voort te zetten.'' Habibie werd gisterochtend beëdigd als nieuwe president van Indonesië nadat Soeharto 's ochtends om negen uur zijn aftreden had aangekondigd. De aankondiging leidde niet tot vreugde-uitbarstingen in Jakarta en elders in het land, in de meeste binnen-en buitenlandse reacties lijkt het gevoel te overheersen dat Habibie niet werkelijk in staat zal zijn een nieuwe start te maken in Indonesië op weg naar politieke en economische hervormingen. Soeharto zei gisteren dat hij heeft besloten af te treden met onmiddellijke ingang, om vervolgens vice-president Habibie in zijn plaats als president te benoemen. Daarbij beriep hij zich op artikel 8 van de grondwet uit 1945 die het volgens hem mogelijk maakt een nieuwe president te benoemen met voorbijgaan aan het Volkscongres. ,,Ik dank het volk voor zijn hulp en steun gedurende mijn leiderschap'', zei Soeharto. ,,Ik vraag om vergiffenis voor eventuele vergissingen en tekortkomingen. Moge het Indonesische volk blijven zegevieren met de pancasila (de staatsideologie) en de grondwet van 1945.''

Voor de televisie verklaarde de nieuwe president, Habibie, vanochtend: ,,Mijn regering weerspiegelt de uiteenlopende sociaal-politieke krachten in onze samenleving. Wij streven naar een regering zonder incompetentie, zonder corruptie en zonder nepotisme.'' De regeringen van Soeharto telden in het verleden alleen leden van de partij Golkar, maar omdat Habibie had beloofd een kabinet van bredere samenstelling te presenteren, heeft hij ook enkele leden van de semi-islamitische eenheids-partij voor ontwikkeling (PPP) en de nationalistisch-christelijke Partij voor Indonesische Democratie (PDI) als 'vertegenwoorder' van de hervormingsbeweging in zijn regering benoemd.

NRC Webpagina's
22 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)