U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Oltmans ontevreden na zege op Canadezen

Door een onzer redacteuren
UTRECHT, 22 MEI. ,,We kunnen beter dan we deden.'' Roelant Oltmans haastte zich gisteren na afloop van het duel tegen Canada (3-1) te excuseren voor de fletse vertoning van zijn ploeg. ,,De eerste wedstrijd op een WK blijkt telkens weer een lastige opgave'', concludeerde de bondscoach.

Nederland begon nerveus aan het duel met de fysiek sterke Noord-Amerikanen, die een zeer defensieve strijdwijze hanteerden. ,,Canada speelde niet om te winnen, maar om de score binnen de perken te houden'', volgens Oltmans. ,,Iedereen kroop achter de bal, waardoor er voor ons geen doorkomen aan was.''

Remco van Wijk brak in de 24ste minuut de score open, met een fraai schot uit de draai op aangeven van clubgenoot Teun de Nooijer. Ruim 14.000 toeschouwers in stadion Nieuw Galgenwaard, onder wie kroonprins Willem-Alexander en staatssecretaris Terpstra (Sport), zagen vervolgens hoe Marek Gacek tien minuten na rust de stand gelijk trok. Met een backhandschot passeerde hij doelman Ronald Jansen. Aan de treffer gingen dekkingsfouten vooraf van de verdedigers Jeroen Delmee en Wouter van Pelt.

Slechts vier strafcorners dwong Nederland gisteren af. Alleen de de derde hoekslag was succesvol. Een afschuifvariant belandde via Piet-Hein Geeris op de stick van Stephan Veen die met een subtiele stickbeweging in de 50ste minuut voor een 2-1 tussenstand zorgde. Kort daarvoor miste Bram Lomans een strafbal. Hij pushte de bal naast en over het Canadese doel. Oltmans nam het op voor de ongelukkige Lomans. ,,Dat kan iedereen een keer gebeuren. Tegen India is Bram weer mijn eerste man.'' Het derde Nederlandse doelpunt kwam op naam van routinier Jacques Brinkman die een voorzet van Rogier van 't Hek op handige wijze verlengde.

Aanvoerder Veen moest tien minuten voor tijd naar de kant wegens een hamstringblessure. Tegen India verwacht de HGC'er vanavond weer fit te zijn. Veen erkende dat de Nederlandse ploeg een moeizame wedstrijd had gespeeld. ,,We zijn niet echt in de wedstrijd gekomen. Dit was niet het niveau dat het publiek kan en mag verwachten.''

NRC Webpagina's
22 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)