U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Onze jongens, toffe Harry

MARK HOOGSTAD
De voetbaljournalistiek is een begeerlijk vak. Wie droomt er niet van om met, laten we zeggen Patrick Kluivert, een gemoedelijk boompje op te zetten over het gezinsleven? Zelf beschouwen veel voetbaljournalisten zich als de ruggengraat van de Nederlandse sportjournalistiek. Zij vullen de pagina's en de zendtijd, zij zijn de kurk waarop de sportredactie drijft. Dat sport meer is dan voetbal alleen en zij steeds meer journalistieke concessies moeten doen, wordt gemakshalve vergeten.

Volgende maand beleven vele voetbalverslaggevers hun finest hour wanneer in Frankrijk het wereldkampioenschap begint en zij nog belangrijker worden dan ze zich nu al vinden. Een heel leger rukt uit. Onder hen steeds meer supporters, die al dan niet voorzien van een oranje sjaal, pet of das, verslag zullen doen van het evenement.

Voetbal is verworden tot een commercieel monster, met alle excessen vandien. Voor de voetbaljournalistiek geldt hetzelfde. Werd een paar jaar geleden een kritische blik en een vorsend oog nog op prijs gesteld, tegenwoordig luidt het recept voor een glansrijke loopbaan: stel de heren profvoetballers geen lastige vragen, zeg na afloop van elke wedstrijd dat ze zeer goed hebben gespeeld (ook al is dit niet zo) en, heel belangrijk, informeer regelmatig hoe het met de kleine thuis is. Ziehier de succesformule van Harry Vermeegen, sinds jaar en dag een graag geziene gast bij de Nederlandse voetballers. Harry is gewoon Harry, roepen de profs in koor. Een toffe gozer met wie je kan lachen. Als Vermeegen aanbelt, zwaait de deur wagenwijd open en voor de tv-kijker er erg in heeft, zit hij met de familie gezellig aan tafel te keuvelen. Vermeegen trapt vanavond af voor het WK voetbal. Zijn programma luistert naar de naam De Oranje Regenjas en is geënt op De Regenjas, het programma waarmee hij sinds twee jaar bij Veronica voortborduurt op zijn helaas (!) ter ziele samenwerking met Henk Spaan.

Het niveau van het sportprogramma Nieuwe Koeien heeft Vermeegen sinds de breuk met Spaan nooit meer weten te halen. Spaan vormde de natuurlijke tegenhanger van Vermeegen en fungeerde als het geweten. Hij hield de overenthousiaste supporter Vermeegen in bedwang en voorzag het programma daarmee van een cynisch-serieuze ondertoon. Wat de kijker mag verwachten van De Oranje Regenjas? Veel van hetzelfde, dus een hoop onderbroekenlol, een spelersvrouw zo hier en daar, en veel, vermoedelijk heel veel, ouwe-jongens-krentenbrood-gesprekken met 'onze jongens'. Kortom, het schemergebied tussen zin en onzin.

Vier jaar geleden, bij het WK voetbal in de VS, trokken Spaan en Vermeegen samen door Amerika. Die 2 in de USA leverde fraaie staaltjes televisie op. Onvergetelijk was vooral de ontmoeting met Diego Armando Maradona. Wat honderden voetbalverslaggevers niet lukte, lukte de komiek Vermeegen. Gewapend met een cadeau, een foeilelijke miniatuur-windmolen van Hollandse makelij, wist hij de Argentijnse voetbalgod voor de microfoon te krijgen.

Dat was een prestatie van formaat, want de meest besproken voetballer ooit heeft het niet zo op camera's. Enkele jaren geleden haalde Maradona de trekker over van zijn buks toen zijn huis in Buenos Aires weer eens werd belegerd door een horde journalisten. Dat lot bleef Vermeegen bespaard en daarom is hij nog steeds te bewonderen op de Nederlandse televisie.

Vermeegen heeft ook voordelen. Zo onderhoudt hij als een van de weinigen goede contacten met Edgar Davids. Daar ligt zijn winst de komende weken. Als de supporter Vermeegen erin slaagt het pantser van de wispelturige middenvelder te doorbreken, ontstijgt hij in één klap het niveau van vele collega's die zich voetbaljournalist noemen.

De Oranje Regenjas, Veronica, 20.30-21.05 uur.

NRC Webpagina's
22 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)