U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Snatchers

DANA LINSSEN
Helemaal aan het einde van Invasion of the Body Snatchers zit Donald Sutherland uitgeput naast zijn uit een plantaardige kiem ontspruitende dubbelganger. Zodra hij in slaap valt zal die hem overmeesteren en vervangen.

Sutherland speelt de hoofdrol in Philips Kaufmans remake (1978) van de beroemde sf-film van Don Siegel uit 1956, waarin, op het toppunt van de koude oorlog, buitenaardse 'peulen' iedereen assimileren die op hun pad komt en die een metafoor zouden worden voor de communistische expansiedrift.

Het is opvallend dat Jack Finneys roman The Body Snatchers waarop de film is gebaseerd, iedere keer weer materiaal bood voor een eigentijdse versie. Kaufman verving het typische small town America door de moderne Grossstadt van San Francisco en zijn peulen maakten een einde aan de idealen van de flower power generatie en het ik-tijdperk. Iedereen veranderde in een emotieloze zombie die het liefst zoveel mogelijk op de anderen wilde lijken.

De duisterste en meest vrije verfilming van het thema van de 'body snatchers' kwam in 1993 van Abel Ferrara. Hij verplaatste de handeling naar een legerbasis, waar de geuniformeerde militairen al op voorhand zorgden voor een sfeer van inwisselbaarheid. Ook koos hij een andere hoofdpersoon, een jonge vrouw in plaats van de gerespecteerde arts uit de eerste twee verfilmingen. Romdom deze Marti creëerde hij een disfunctionerende familie: Marti kan niet overweg met haar stiefmoeder, waarvan zij sowieso al het gevoel heeft dat deze haar echte moeder heeft 'vervangen'. Hoewel Siegels film alom wordt beschouwd als de beste van de drie, zijn ze eigenlijk alledrie even sterk. Het idee om in je slaap overgenomen te worden door een onbekende dubbelganger is zo'n oud angstmotief dat argwaan en paranoia van het scherm spatten. Ook zonder ingewikkelde special effects. Kaufman laat de camera zo dicht langs elk onschuldig plantje en grassprietje scheren, dat zelfs de groentela van de ijskast verandert in een potentiële broedplaats.

Invasion of the Body Snatchers (P. Kaufman, VS'78). RTL5, 20.30u

NRC Webpagina's
8 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)