U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Dwalen door Le Monde

Hendrik Spiering
Het is niet altijd vervelend wanneer een informatiebron een doolhof is. Doelloos bladeren is soms een vrij efficiënte manier om wat wijzer te worden.

De historische cd-rom L'histoire au jour le jour 1939-1996 van de prestigieuze Franse krant Le Monde lijkt wel speciaal voor deze techniek gemaakt.

Het is een bonte verzameling van ruim 1.000 krantenartikelen, 260 foto's, 78 geluidsfragmenten, 132 landkaarten èn bijna 250 voorpagina's. Een helder overzicht van feiten en verbanden vind je niet gauw: de lezer valt voortdurend in media res. Maar je struikelt over de fraaie en interessante stukken.

Vooral over Franse politiek natuurlijk.

Neem Maurice Papon, de hoge Franse ambtenaar die onlangs als hoogbejaarde in een Frankrijk schokkend proces werd veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. Wie is die man, die onder het Vichy-regime zoveel joden liet deporteren? De recherche en texte intégral levert drie scores op. Ten eerste een fraaie analyse uit de krant van 14 april 1993, over de eindeloze traagheid van het proces, dat dan al tien jaar blijkt te slepen. Echter geen woord over Papon's succesvolle ambtelijke carrière na de oorlog, die duidelijk bekend wordt verondersteld. De analyse bevat alleen een losse opmerking over zijn moeiteloze overgang van Vichy naar het Gaullisme. En de curieuze anekdote dat hij na de bevrijding in Bordeaux door het Gaullistische volk werd toegejuicht: ,,Papon! Papon!'' Ten tweede is er een interview van Simone Veil uit 1983, als het onderzoek naar Papon's oorlogsmisdaden net is gestart. Veil, zelf gedeporteerd in de oorlog, ziet niet veel in een proces veertig jaar later en op grond van wetten die pas na de oorlog werden uitgevaardigd. En verder duikt Papon in de cd-rom alleen nog even op als préfet de police die in 1961 keihard ingrijpt bij een Algerijnse demonstratie en daardoor moet aftreden.

En zo dwalen we verder. Die Simone Veil, wie was dat ook al weer? En die Algerijnse bevrijdingsoorlog, hoe zat dat? En we horen Veil spreken over het Europese parlement in 1979, we lezen over het leven van de Franse parachutistengeneraal Massu die in de jaren vijftig in Algerije de orde handhaaft en zichzelf eens op de elektrische martelapparatuur liet aansluiten om te zien of dat niet te veel pijn doet.

In deze elektronische knipselmap op cd-rom is het Frans helaas van de hoogste, soms nogal snorkende variant. Het zoeken gaat niet erg handig: de opzet is te sterk chronologisch. En wie losse woorden in de tekst zoekt, krijgt bij de treffers nou weer net niet de jaartallen te zien.

Wie deze nadelen op de koop toeneemt en graag door vreemde landen dwaalt, vindt veel waardevols. De foto met de keiharde Franse militaire kop van generaal Massu bijvoorbeeld. Of de voor Nederlanders adembenemend bombastische speech die de huidige president Chirac hield toen hij in 1979 de Gaulistische partij herstichtte als Rassemblement pour la République: ,,C'est au peuple de France que je m'adresse. Peuple qui sait comprendre. () Peuple, une fois encore, debout et rassemblé. Vive la République! Vive la France!'' Maar echt begrepen heeft het Franse volk het toen kennelijk niet, en opgestaan is het evenmin. Want in 1981 haalde de RPR slechts 88 van de 491 zetels in de Nationale Assemblee, in 1988 zijn dat er 129 van de 577. Zo leert de cd-rom.

Le Monde geeft op de computer een gidsloze wandeling door het Franse politieke landschap. Hoe zat het eigenlijk met de Vierde Republiek? Et voil, al klikkend dwalen we door de Indochina-politiek in de jaren vijftig, vinden we en passant een uitputtend overzicht van alle Franse naoorlogse verkiezingen (daarna nooit meer terug kunnen vinden) en horen we De Gaulle in 1958 met een verrassend hoge stem zeggen dat hij gelooft weer nuttig te kunnen zijn voor Frankrijk. En dat is dan gelijk het einde van de IVe République.

L'histoire au jour le jour 1939-1996. Édition 1997 Le Monde Editions/IDM. FF 400 -. Te bestellen via internet (www.lemonde.fr of www.idm.fr) of op tel. +33-1-6461.3131. De cd-rom biedt ook een jaar toegang tot de bijbehorende webpagina's met updates en discussiegroepen.

NRC Webpagina's
8 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)