U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Robeco
Weiss, Peck & Greer


Overname door Robeco in Amerika

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE
ROTTERDAM, 8 MEI. Vermogensbeheerder Robeco neemt de Amerikaanse branchegenoot Weiss Peck & Greer over. Met het in New York gevestigde bedrijf breidt Robeco het beheerd vermogen met ruim 32 miljard gulden uit tot 170 miljard. Dit heeft Robeco vanochtend bevestigd.

Weiss Peck & Greer behoort tot de oudste vermogensbeheerders in de Verenigde Staten en is actief voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en zeer vermogende particulieren.

Tijdens de toelichting op de jaarresultaten maakte bestuursvoorzitter P. Korteweg eind maart al bekend dat Robeco aan een overname van een Amerikaanse vermogensbeheerder werkte. ,,Robeco wil meer producten uit de Verenigde Staten kunnen aanbieden, terwijl Weiss Peck & Greer actief wil worden in de zogeheten Euro-zone'', stelt Korteweg nu.

De Amerikaanse vermogensbeheerder, waarvan 20 procent in handen is van de Britse financiële groep Lloyds TSB, is ook actief in het verstrekken van risicokapitaal (venture capital) aan bedrijven. ,,Een terrein waar wij nog geen ervaring in hebben. Met behulp van dergelijke overnames willen we een internationaal netwerk van asset-managers opbouwen.''

Robeco betaalt 375 miljoen dollar (750 miljoen gulden) voor de overname en aan dat bedrag kan in de komende vijf jaar nog eens 200 miljoen dollar worden toegevoegd afhankelijk van toekomstige winsten van Weiss Peck & Greer. Het maximale bedrag kan dus op meer dan 1 miljard gulden uitkomen. De financiering is voor Robeco geen probleem. In 1996 heeft de Rabobank 50 procent in de vermogensbeheerder verworven en Robeco heeft toen 1,5 miljard gulden als oorlogskas meegekregen.

Korteweg ontkent dat Weiss Peck & Greer lijdt onder het vertrek van klanten en topfunctionarissen, waarover de Amerikaanse pers de laatste tijd berichtte. ,,Er is geen klant vertrokken, daar hebben we natuurlijk bijzonder goed naar gekeken. Wel heeft er anderhalf jaar geleden een herstructurering plaatsgehad omdat een aantal fondsen onder de beleggingsindex was gebleven. Er is nieuw personeel aangetrokken en sommige medewerkers zijn inderdaad weggestuurd.''

Institutionele beleggers besteden het vermogensbeheer steeds meer uit. Na de overname is ruim 60 procent van Robeco's vermogen van pensioenfondsen en bijvoorbeeld verzekeraars afkomstig.

Bij Weiss Peck & Greer, ook actief als commissionair op de aandelenbeurs in New York, werken circa 300 mensen. Van het vermogen van 32 miljard gulden is circa 60 procent belegd in obligaties en ruim 30 procent in aandelen. ,,Je ziet dat heel veel Amerikaanse vermogensbeheerders door hun klanten worden gedwongen om met de introductie van de euro ook in Europa actief te worden'', aldus Korteweg. Het Amerikaanse bedrijf beschikt niet over beleggingsfondsen voor het grote publiek zoals Robeco.

NRC Webpagina's
8 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)